A mogyorós kifli az a sütemény, amely mind a ropogós, mind a puha textúrákat egyesíti, miközben a finom mogyorós töltelék minden falatot különlegessé tesz.
Hozzávalók a mogyorós hókiflihez
Tésztához:
- 250 g vaj
- 125 ml tej
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 400 g liszt
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag élesztő (7 g)
Töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 200 g finomra reszelt mogyoró
- 150 g porcukor
Elkészítés:
- A vajat felolvasztjuk, majd a tejjel, a tojássárgájával, a sóval, a liszttel, a cukorral és az elmorzsolt élesztővel sima tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a mogyorót.
- A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és egyenként kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
- A tésztalapokat egyenletesen megkenjük a mogyorós habbal, majd feltekerjük, mint a bejglit, és kissé elsimítjuk.
- Pogácsaszaggatóval félhold alakú darabokat vágunk a tésztahengerekből, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
- 170 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt világosbarnára sütjük.
- A kihűlt kifliket porcukorral megszórjuk.
Tippek a tökéletes mogyorós kiflihez
1. Használj friss élesztőt!
A friss élesztő mindig jobb, mint a szárított, különösen, ha a tészta könnyű, puha állagát szeretnéd elérni. Ha szárított élesztőt használsz, csökkentsd a mennyiséget (kb. a fele kell belőle), és ügyelj a pihenési időre!
2. A tészta pihentetése kulcsfontosságú!
A tészta pihentetése segít abban, hogy a kiflik puha, könnyű textúrájúak legyenek. Ne hagyd ki a kelési időt, és ha lehet, hagyd a tésztát egy meleg, huzatmentes helyen pihenni, amíg duplájára nem nő.
3. Ne sajnáld a vajat!
A vaj a tészta alapvető összetevője, hiszen ettől lesz igazán finom és omlós. Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy kis extra vajjal javíthatsz rajta.
4. A mogyoró frissessége is számít!
A töltelékhez használt mogyorót pirítsd meg egy kicsit a serpenyőben, mielőtt hozzáadnád a tojásfehérjéhez. Így még intenzívebb mogyorós ízt érhetsz el, és a töltelék is finomabb lesz.
5. Hagyj elég helyet a kiflik között!
A formázott kifliket tedd úgy a tepsire, hogy legyen elég helyük, mert sütés közben még tovább fognak nőni. Ha túl közel vannak egymáshoz, nem tudnak szépen kinyílni.
6. Ne hagyd ki a sütés előtti kenést!
A kifliket érdemes a sütés előtt egy kis felvert tojással megkenni, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjanak, és ropogósabbak legyenek.
Ha érdekelnek más édes receptek, nézd meg az aranygaluska receptet.