Mogyorós kifli

Mogyorós kifli

A mogyorós kifli az a sütemény, amely mind a ropogós, mind a puha textúrákat egyesíti, miközben a finom mogyorós töltelék minden falatot különlegessé tesz.

Hozzávalók a mogyorós hókiflihez

Tésztához:

  • 250 g vaj
  • 125 ml tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 400 g liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag élesztő (7 g)

Töltelékhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 200 g finomra reszelt mogyoró
  • 150 g porcukor

Elkészítés:

  1. A vajat felolvasztjuk, majd a tejjel, a tojássárgájával, a sóval, a liszttel, a cukorral és az elmorzsolt élesztővel sima tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a mogyorót.
  3. A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és egyenként kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  4. A tésztalapokat egyenletesen megkenjük a mogyorós habbal, majd feltekerjük, mint a bejglit, és kissé elsimítjuk.
  5. Pogácsaszaggatóval félhold alakú darabokat vágunk a tésztahengerekből, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  6. 170 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt világosbarnára sütjük.
  7. A kihűlt kifliket porcukorral megszórjuk.

Mogyorós kifli

Tippek a tökéletes mogyorós kiflihez

1. Használj friss élesztőt!

A friss élesztő mindig jobb, mint a szárított, különösen, ha a tészta könnyű, puha állagát szeretnéd elérni. Ha szárított élesztőt használsz, csökkentsd a mennyiséget (kb. a fele kell belőle), és ügyelj a pihenési időre!

2. A tészta pihentetése kulcsfontosságú!

A tészta pihentetése segít abban, hogy a kiflik puha, könnyű textúrájúak legyenek. Ne hagyd ki a kelési időt, és ha lehet, hagyd a tésztát egy meleg, huzatmentes helyen pihenni, amíg duplájára nem nő.

3. Ne sajnáld a vajat!

A vaj a tészta alapvető összetevője, hiszen ettől lesz igazán finom és omlós. Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy kis extra vajjal javíthatsz rajta.

4. A mogyoró frissessége is számít!

A töltelékhez használt mogyorót pirítsd meg egy kicsit a serpenyőben, mielőtt hozzáadnád a tojásfehérjéhez. Így még intenzívebb mogyorós ízt érhetsz el, és a töltelék is finomabb lesz.

5. Hagyj elég helyet a kiflik között!

A formázott kifliket tedd úgy a tepsire, hogy legyen elég helyük, mert sütés közben még tovább fognak nőni. Ha túl közel vannak egymáshoz, nem tudnak szépen kinyílni.

6. Ne hagyd ki a sütés előtti kenést!

A kifliket érdemes a sütés előtt egy kis felvert tojással megkenni, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjanak, és ropogósabbak legyenek.

Ha érdekelnek más édes receptek, nézd meg az aranygaluska receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük