Házi medvehagymás csavart – tavaszi ízbomba

Házi medvehagymás csavart

Medvehagymás csavart recept tavaszra: friss, puha, illatos péksüti, amit könnyű elkészíteni. Ez a recept tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnénk sütni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 dl natúr joghurt
  • 0,6 dl tej
  • 1 db egész tojás
  • 1 teáskanál só
  • kevés cukor az élesztő felfuttatásához

A töltelékhez:

  • 1 db tömlős krémsajt
  • 1 marék friss medvehagyma aprítva

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • ízlés szerint szezámmag

medvehagymás csavart

Elkészítés:

  1. Az élesztőt, 1 dl tejben, pici cukor hozzáadásával futtassuk fel. Közben a többi hozzávalót tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. Alaposan dolgozzuk ki, konyharuhával takarjuk le és kelesszük egy órán át.
  2. Közben a medvehagymát mossuk meg, szárítsuk és aprítsuk fel. Nyomjuk tálba a krémsajtot, adjuk hozzá az aprított medvehagymát és keverjük össze.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik felét kenjük meg a töltelékkel, majd hajtsuk rá a másik felét.
  4. A töltött lapot sodrófával kissé lapítsuk össze, majd vágjuk kb. 15 x 2 cm-es csíkokra. A csíkokat csavarjuk meg kétszer, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. Kenjük le egy tojássárgájával, szórjuk meg szezámmaggal, és hagyjuk piheni 25 percet.
  6. A medvehagymás csavart, 200 C fokra előmelegített sütőben, 15–20 perc alatt készül el.

Tippek a tökéletes medvehagymás csavarhoz

  • Használhatsz krémsajt helyett juhtúrót vagy natúr ricottát is.
  • A tésztába tehetsz egy gerezd zúzott fokhagymát, ha intenzívebb ízre vágysz.

Ha érdekelnek más sós receptek, nézd meg a sajtos pogácsa receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük