Medvehagymás csavart recept tavaszra: friss, puha, illatos péksüti, amit könnyű elkészíteni. Ez a recept tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnénk sütni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl étolaj
- 1 dl natúr joghurt
- 0,6 dl tej
- 1 db egész tojás
- 1 teáskanál só
- kevés cukor az élesztő felfuttatásához
A töltelékhez:
- 1 db tömlős krémsajt
- 1 marék friss medvehagyma aprítva
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
- Az élesztőt, 1 dl tejben, pici cukor hozzáadásával futtassuk fel. Közben a többi hozzávalót tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. Alaposan dolgozzuk ki, konyharuhával takarjuk le és kelesszük egy órán át.
- Közben a medvehagymát mossuk meg, szárítsuk és aprítsuk fel. Nyomjuk tálba a krémsajtot, adjuk hozzá az aprított medvehagymát és keverjük össze.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A tészta egyik felét kenjük meg a töltelékkel, majd hajtsuk rá a másik felét.
- A töltött lapot sodrófával kissé lapítsuk össze, majd vágjuk kb. 15 x 2 cm-es csíkokra. A csíkokat csavarjuk meg kétszer, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük le egy tojássárgájával, szórjuk meg szezámmaggal, és hagyjuk piheni 25 percet.
- A medvehagymás csavart, 200 C fokra előmelegített sütőben, 15–20 perc alatt készül el.
Tippek a tökéletes medvehagymás csavarhoz
- Használhatsz krémsajt helyett juhtúrót vagy natúr ricottát is.
- A tésztába tehetsz egy gerezd zúzott fokhagymát, ha intenzívebb ízre vágysz.
Ha érdekelnek más sós receptek, nézd meg a sajtos pogácsa receptet.