Sajtos pogácsa

A sajtos pogácsa egy igazi klasszikus, magyar sós sütemény. Napokig puha és foszlós. Kitűnő ötlet vendégek fogadására vagy a reggeli tea mellé.

Hozzávalók

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm margarin
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl kézmeleg tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csipet csipetnyi cukor
  • 20 dkg reszelt sajt, ízlés szerint
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás, a kenéshez

Elkészítés

  1. Csipetnyi cukor hozzáadásával, a langyos tejben futtassuk meg az élesztőt.
  2. Közben az átszitált lisztet, a puha margarint, a két tojást, tejfölt, sót és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk.
  3. Fóliával letakarjuk és legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, a hűtőbe tesszük.
  4. A sajtból tegyünk félre annyit, amennyivel a tetejét megszórjuk.
  5. Másnap, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével.
  6. Félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  7. Megint félbehajtjuk, kinyújtjuk, és tetszőleges méretűre szaggatjuk.
  8. Papírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal és szezámmaggal.
  9. Egy óra kelesztés után, 190 C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük