A sajtos pogácsa egy igazi klasszikus, magyar sós sütemény. Napokig puha és foszlós. Kitűnő ötlet vendégek fogadására vagy a reggeli tea mellé.
Hozzávalók
- 500 gramm liszt
- 250 gramm margarin
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl kézmeleg tej
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet csipetnyi cukor
- 20 dkg reszelt sajt, ízlés szerint
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás, a kenéshez
Elkészítés
- Csipetnyi cukor hozzáadásával, a langyos tejben futtassuk meg az élesztőt.
- Közben az átszitált lisztet, a puha margarint, a két tojást, tejfölt, sót és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk.
- Fóliával letakarjuk és legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, a hűtőbe tesszük.
- A sajtból tegyünk félre annyit, amennyivel a tetejét megszórjuk.
- Másnap, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével.
- Félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
- Megint félbehajtjuk, kinyújtjuk, és tetszőleges méretűre szaggatjuk.
- Papírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal és szezámmaggal.
- Egy óra kelesztés után, 190 C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük.