Ez a klasszikus főzelék friss kelkáposztából, burgonyából és fűszerekből készül, gazdag ízvilágával és tápláló összetevőivel hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.
Hozzávalók
- 1 kilónyi kelkáposzta
- 4 szem nagyobb burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors, őrölt kömény, majoránna, ízlés szerint
- 1 teáskanál piros arany
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés
- A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, folyóvíz alatt leöblítjük és felszeleteljük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk.
- A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, a tetejére dobjuk a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, nagyjából az edény három negyedéig és feltesszük főzni.
- Arra figyeljünk, hogy a káposzta össze fog esni főzés közben, ezért elég csak az edény háromnegyedéig engedni vízzel. Sózzuk, megszórjuk pici borssal, tegyük bele a tört fokhagymát és a paprika krémet.
- Közben a lereszelt vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, félre húzzuk és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Folyamatos keverés mellett, felengedjük nagyjából 2 dl vízzel, és a megpuhult kelkáposztához adjuk.
- Szórjuk meg köménnyel, majoránnával, ha szükséges sózzuk és csendesen főzzük még, nagyjából még tíz percig.
Tipp
Változatos feltétekkel tálalhatjuk, mint például fasírt, sült virsli, sült oldalas, szaftos pörkölt.