Ez a mézes puszedli recept igazi klasszikus, a karácsonyi időszak elmaradhatatlan édessége. Illatos, puha, és tökéletesen megőrzi az ünnepi hangulatot. A fahéj, méz és citrom harmonikus ízei teszik különlegessé, miközben elkészítése egyszerű és gyors.
Hozzávalók
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 40 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
- 2 darab tojás
- 5 evőkanál darát dió
- 1 dl méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Máz
- 3 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
Elkészítés
- A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet.
- Egy nagyobb tálba összekeverjük az átszitált liszteket, a diót, a fahéjat, a citromhéjat, szódabikarbónát és a vaníliát, hozzáadjuk a vajas keveréket és jól összedolgozzuk.
- Fél órára lefedjük és pihentetjük (egy éjszakán át is pihentetjük a hűtőben)
- Pihentetés után a tésztából vizes kézzel nagyjából 3 centiméteres átmérőjű golyókat készítünk, és kikent vagy szilikon papírral bélelt tepsire helyezzük.
- 160 fokra melegített sütőben, nagyjából 10-12 percig sütjük.
- Eközben a tojásfehérjét összevegyítjük a porcukorral és gőz fölött habbá verjük.
- A puffancsok tetejét beleforgatjuk a habba, majd a sütőlemezre helyezve kissé hagyjuk megszáradni.
- Fémdobozban tárolva sokáig eltartható.
Tipp
- A mázhoz adhatunk néhány csepp citromlevet vagy ételfestéket, hogy színesebb legyen.
- Szórjunk a még nedves mázra apróra vágott diót, mandulát vagy cukorgyöngyöket.