Puszedli

Ez a mézes puszedli recept igazi klasszikus, a karácsonyi időszak elmaradhatatlan édessége. Illatos, puha, és tökéletesen megőrzi az ünnepi hangulatot. A fahéj, méz és citrom harmonikus ízei teszik különlegessé, miközben elkészítése egyszerű és gyors.

Hozzávalók

  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
  • 2 darab tojás
  • 5 evőkanál darát dió
  • 1 dl méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Máz

  • 3 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A porcukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet.
  2. Egy nagyobb tálba összekeverjük az átszitált liszteket, a diót, a fahéjat, a citromhéjat, szódabikarbónát és a vaníliát, hozzáadjuk a vajas keveréket és jól összedolgozzuk.
  3. Fél órára lefedjük és pihentetjük (egy éjszakán át is pihentetjük a hűtőben)
  4. Pihentetés után a tésztából vizes kézzel nagyjából 3 centiméteres átmérőjű golyókat készítünk, és kikent vagy szilikon papírral bélelt tepsire helyezzük.
  5. 160 fokra melegített sütőben, nagyjából 10-12 percig sütjük.
  6. Eközben a tojásfehérjét összevegyítjük a porcukorral és gőz fölött habbá verjük.
  7. A puffancsok tetejét beleforgatjuk a habba, majd a sütőlemezre helyezve kissé hagyjuk megszáradni.
  8. Fémdobozban tárolva sokáig eltartható.

Tipp

  • A mázhoz adhatunk néhány csepp citromlevet vagy ételfestéket, hogy színesebb legyen.
  • Szórjunk a még nedves mázra apróra vágott diót, mandulát vagy cukorgyöngyöket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük