A képviselőfánk egy ikonikus sütemény. Ez a klasszikus desszert minden alkalmat különlegessé tesz. A könnyű, üreges tészta és a gazdag vaníliakrém tökéletes harmóniát alkot, amit a habos tejszínhab koronáz meg. Egy kis porcukorral megszórva az asztal éke lehet bármilyen ünnep alkalmával.
Hozzávalók a tésztához
- 150 g liszt
- 2,5 dl víz
- 100 g vaj
- 5 db tojás
- 1 kávéskanál cukor
- Ízlés szerint egy csipet só
A krémhez
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 evőkanál cukor
- 4 g liszt
- 500 ml habtejszín
Elkészítés
- Forraljuk fel a vizet a vajjal, a cukorral és a sóval. Amikor a vaj teljesen felolvadt, egyszerre szórjuk bele az átszitált lisztet.
- Gyenge lángon, folyamatos keverés mellett addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Ez a folyamat körülbelül 5 percet vesz igénybe.
- Vegyük le a tűzről, és egyenként keverjük bele a tojásokat. Ügyeljünk arra, hogy minden tojást alaposan elkeverjünk, mielőtt a következőt hozzáadjuk. Az elkészült tésztát töltsük nyomózsákba.
- Nyomózsák segítségével készítsünk kis halmokat sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süssük a fánkokat 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig, amíg aranysárgák lesznek. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját a sütés közben, hogy a fánkok ne essenek össze.
Krém elkészítése
- Keverjük össze a vaníliás pudingport, a cukrot és a lisztet, majd készítsünk belőle pudingot a csomagoláson található útmutató szerint. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- A kihűlt krémet dolgozzuk össze öt evőkanál felvert tejszínhabbal, hogy könnyebb és krémesebb legyen.
- A kihűlt tésztákat vágjuk ketté. Nyomózsák segítségével töltsük meg először a vaníliakrémet, majd erre rétegezzünk habtejszínt.
- Helyezzük vissza a fánk tetejét, és szórjuk meg porcukorral.