A körözött egy klasszikus magyar étel, amely túró, fűszerek és friss zöldfűszerek harmonikus keverékéből készül. Gyorsan elkészíthető, és kiválóan alkalmas előételként, reggelihez vagy vacsorához.
Hozzávalók
- 30 dkg juhtúró vagy tehéntúró
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál szardellapaszta
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 kisebb vöröshagyma (lereszelve)
- 1 csomó snidling (apróra vágva)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- Ízlés szerint: frissen őrölt bors, só
Elkészítés
- Tegyúk a túrót szitába és nyomjuk át, hogy krémesebb állagot kapjon.
- Helyezzük egy keverőtálba és adjuk hozzá a puha vajat.
- Keverjük össze a túrót a mustárral, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával és az apróra vágott snidlinggel.
- Ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és fűszerpaprikával, majd alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy egységes, krémes állagot érjen el.
- Az elkészült körözöttet helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük petrezselyemzölddel, vékonyra szeletelt paradicsommal, paprikával vagy póréhagymával.
Tipp
- A körözött kiválóan illik friss kenyérhez, pirítóshoz vagy zöldségcsíkokkal (pl. répa, uborka) kínálva.
- Ha lágyabb állagot szeretne, a vaj helyett krémsajtot is használhat.