Körözött

A körözött egy klasszikus magyar étel, amely túró, fűszerek és friss zöldfűszerek harmonikus keverékéből készül. Gyorsan elkészíthető, és kiválóan alkalmas előételként, reggelihez vagy vacsorához.

Hozzávalók

  • 30 dkg juhtúró vagy tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál szardellapaszta
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 kisebb vöröshagyma (lereszelve)
  • 1 csomó snidling (apróra vágva)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • Ízlés szerint: frissen őrölt bors, só

Elkészítés

  1. Tegyúk a túrót szitába és nyomjuk át, hogy krémesebb állagot kapjon.
  2. Helyezzük egy keverőtálba és adjuk hozzá a puha vajat.
  3. Keverjük össze a túrót a mustárral, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával és az apróra vágott snidlinggel.
  4. Ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és fűszerpaprikával, majd alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy egységes, krémes állagot érjen el.
  5. Az elkészült körözöttet helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.
  6. Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük petrezselyemzölddel, vékonyra szeletelt paradicsommal, paprikával vagy póréhagymával.

Tipp

  • A körözött kiválóan illik friss kenyérhez, pirítóshoz vagy zöldségcsíkokkal (pl. répa, uborka) kínálva.
  • Ha lágyabb állagot szeretne, a vaj helyett krémsajtot is használhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük