Mátrai borzaska

A mátrai borzaska a magyar konyha egyik ínycsiklandó különlegessége. Az étel különleges jellegét a sűrű burgonyamasszából készült panír adja, amely tökéletesen harmonizál a tejföllel és reszelt sajttal a tetején.

Hozzávalók

  • 70 dkg sertéskaraj szeletelve
  • 3 szem nagyobb burgonya reszelve
  • 3 db tojás
  • 2-3 evőkanál búzafinomliszt
  • 2-4 gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerint
  • ízlés szerint só, bors
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A hússzeleteket szórjuk meg sóval és borssal.
  2. Egy kevés olajban keverjünk el egy gerezd fokhagymát, ecset segítségével kenjük végig a húsokat. Tegyük félre, amíg összeállítjuk a bundát.
  3. A lereszelt burgonyát sózzuk meg, hagyjuk állni egy kis ideig, ez nagyjából 10 perc.
  4. Ez idő alatt levet enged a burgonya, amit alaposan csavarjunk ki.
  5. A burgonya reszeléket tegyük egy tálba, szórjuk meg kevés sóval, borssal adjuk hozzá a tojást, 2 evőkanál lisztet, és egy gerezd zúzott fokhagymát.
  6. Sűrű palacsintatészta állagú masszává keverjük az alapanyagokat.
  7. A hússzeleteket mártsuk lisztbe, majd a masszába, és forró olajban süssük ki.
  8. Arra figyeljünk, hogy az olaj hőmérséklete ne legyen túl magas, lassan süssük, hogy a hús, és a burgonya is át tudjon sülni.
  9. Az elkészült hússzeleteket helyezzük papírtörlőre.
  10. Kenjük meg a tejföllel, majd szórjuk meg reszelt sajttal és toljuk forró sütőbe, hogy a sajt megolvadjon.
  11. Még forrón tálaljuk Remekül illik hozzá a petrezselymes burgonya, vagy steak burgonya.

Tipp:

  • Több fajta húsból is elkészíthető.
  • A tejfölt gazdagíthatjuk egy kevés kaporral a különlegesebb ízélményért.
  • Reszelhetünk szerecsendiót a burgonya masszába, amely még karakteresebbé teszi az ételt.
  • A ropogósabb textúráért adhatunk egy kanál zsemlemorzsát a burgonyás masszához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük