A mátrai borzaska a magyar konyha egyik ínycsiklandó különlegessége. Az étel különleges jellegét a sűrű burgonyamasszából készült panír adja, amely tökéletesen harmonizál a tejföllel és reszelt sajttal a tetején.
Hozzávalók
- 70 dkg sertéskaraj szeletelve
- 3 szem nagyobb burgonya reszelve
- 3 db tojás
- 2-3 evőkanál búzafinomliszt
- 2-4 gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerint
- ízlés szerint só, bors
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 dl tejföl
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A hússzeleteket szórjuk meg sóval és borssal.
- Egy kevés olajban keverjünk el egy gerezd fokhagymát, ecset segítségével kenjük végig a húsokat. Tegyük félre, amíg összeállítjuk a bundát.
- A lereszelt burgonyát sózzuk meg, hagyjuk állni egy kis ideig, ez nagyjából 10 perc.
- Ez idő alatt levet enged a burgonya, amit alaposan csavarjunk ki.
- A burgonya reszeléket tegyük egy tálba, szórjuk meg kevés sóval, borssal adjuk hozzá a tojást, 2 evőkanál lisztet, és egy gerezd zúzott fokhagymát.
- Sűrű palacsintatészta állagú masszává keverjük az alapanyagokat.
- A hússzeleteket mártsuk lisztbe, majd a masszába, és forró olajban süssük ki.
- Arra figyeljünk, hogy az olaj hőmérséklete ne legyen túl magas, lassan süssük, hogy a hús, és a burgonya is át tudjon sülni.
- Az elkészült hússzeleteket helyezzük papírtörlőre.
- Kenjük meg a tejföllel, majd szórjuk meg reszelt sajttal és toljuk forró sütőbe, hogy a sajt megolvadjon.
- Még forrón tálaljuk Remekül illik hozzá a petrezselymes burgonya, vagy steak burgonya.
Tipp:
- Több fajta húsból is elkészíthető.
- A tejfölt gazdagíthatjuk egy kevés kaporral a különlegesebb ízélményért.
- Reszelhetünk szerecsendiót a burgonya masszába, amely még karakteresebbé teszi az ételt.
- A ropogósabb textúráért adhatunk egy kanál zsemlemorzsát a burgonyás masszához.