Fokhagymás burgonyafelfújt

Ez a recept a burgonya klasszikus ízét egy kis extra csavarral, a fokhagymával és szezámmaggal fűszerezi meg, így egy igazán különleges fogás lesz belőle. Akár főételként, akár köretként is készülhet, és mindemellett gyorsan elkészíthető – ideális a rohanós hétköznapokra vagy egy lazább hétvégi étkezéshez.

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 dl tej
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 darab tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint só, frissen örölt bors
  • Reszelt szerecsendió
  • 50 dkg burgonya
  • 2 evőkanál szezámmag
  • Zsiradék a formához

Elkészítés

  1. Készítsük el a folyékony alapot: Egy tálban keverjük össze a tejet, tejszínt, tojásokat és a búzalisztet. Egy habverő segítségével keverjük simára, hogy ne legyenek csomók.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket: Hámozzuk meg a fokhagymát, majd préseljük hozzá a masszához. Sózzuk, borsozzuk, és egy csipet reszelt szerecsendióval is ízesítsük. Ízlés szerint adagoljuk a fűszereket, de ne sajnáljuk a fokhagymát – az adja meg az étel karakterét.
  3. Tegyük bele a burgonyát: Hámozzuk meg és mossuk meg a krumplit, majd reszeljük durvára. A reszelt burgonyát alaposan keverjük össze a fűszeres alaplével.
  4. Formázzuk meg a felfújtat: Kenjünk ki 4 egyforma méretű hőálló tálkát vagy muffin formát egy kevés zsiradékkal, majd szórjuk meg szezámmaggal, hogy szép ropogós kérget kapjunk. Töltsük meg a formákat a burgonyás masszával.
  5. Sütés: Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük körülbelül 30-35 percig, amíg a felfújt szép aranybarna színt kap és a teteje ropogós lesz.

Tippek

  • A fokhagymás burgonyafelfújt önálló ételként is megállja a helyét, de tökéletes köret lehet egy ínycsiklandó húsétel, például sült csirke vagy steak mellé is.
  • Kísérletezhetünk a fűszerekkel is: ha valami extra ízvilágra vágyunk, adhatunk hozzá egy kis reszelt parmezánt, vagy egy kis tejfölt a tetejére sütés előtt.
  • Friss zöldsalátával és egy kis citromos öntettel tálalva igazán gazdag és ínycsiklandó ételt varázsolhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük