Dahl

Dahl recept

A vöröslencse dal, más néven Masoor Dal, egy klasszikus és népszerű recept. A Dal az indiai konyha egyik legnépszerűbb étele, jellemzően hüvelyesek párolásával, melegítő fűszerekkel, krémes kókusztejjel és aromás paradicsommal készül.

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 ek olaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 tk kömény
  • 1 tk. fűszer paprika
  • 1/2 tk. currypor
  • 300 gramm vöröslencse
  • 780 ml leves alap
  • 240 ml sűrített paradicsom
  • 240ml kókusztej
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk. cukor / opcionális
  • 1 ek. lime lé / opcionális

Elkészítés

  1. Az olajon, az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a fűszereket.
  2. A vörös lencsét többszőr is öblítsük át, majd adjuk hozzá a keverékhez és öntsük fel az alaplével. Főzzük össze az ízeket, nagyjából 15-20 perc alatt.
  3. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, de használhatunk kockára vágott paradicsom konzervet is. A kókusztejet is keverjük hozzá, így még krémesebb lesz a textúrája. Főzzük tovább, míg a lencse megpuhul.
  4. Utolsó lépésként tegyük a hozzá a cukrot és a lime levet, így együtt hagyjuk rotyogni még pár percig.

Ízlés szerint vágjunk apróra egy csokor koriandert vagy petrezselymet és tálalás előtt díszítsük vele az ételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük