A vöröslencse dal, más néven Masoor Dal, egy klasszikus és népszerű recept. A Dal az indiai konyha egyik legnépszerűbb étele, jellemzően hüvelyesek párolásával, melegítő fűszerekkel, krémes kókusztejjel és aromás paradicsommal készül.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. gyömbér
- 1 tk. kurkuma
- 1 tk kömény
- 1 tk. fűszer paprika
- 1/2 tk. currypor
- 300 gramm vöröslencse
- 780 ml leves alap
- 240 ml sűrített paradicsom
- 240ml kókusztej
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk. cukor / opcionális
- 1 ek. lime lé / opcionális
Elkészítés
- Az olajon, az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a fűszereket.
- A vörös lencsét többszőr is öblítsük át, majd adjuk hozzá a keverékhez és öntsük fel az alaplével. Főzzük össze az ízeket, nagyjából 15-20 perc alatt.
- Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, de használhatunk kockára vágott paradicsom konzervet is. A kókusztejet is keverjük hozzá, így még krémesebb lesz a textúrája. Főzzük tovább, míg a lencse megpuhul.
- Utolsó lépésként tegyük a hozzá a cukrot és a lime levet, így együtt hagyjuk rotyogni még pár percig.
Ízlés szerint vágjunk apróra egy csokor koriandert vagy petrezselymet és tálalás előtt díszítsük vele az ételt.