Ez a fűszeres rizs recept egy könnyen elkészíthető étel. A jázminrizs gazdag, illatos ízét a római kömény és a kardamom fűszeres aromája emeli ki, míg a friss koriander vagy petrezselyem frissességet ad a fogásnak.
Hozzávalók
- 2 dl rizs, célszerű jázminrizst használni
- 2 közepes sárgarépa lereszelve
- 1 nagyobb fej vöröshagyma lereszelve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál örölt kömény
- 2 szem kardamom
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 evőkanálnyi olaj
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a reszelt vöröshagymát, és pirítsuk 3-4 percig.
- Amikor a hagyma már megpuhult, adjuk hozzá a köményt, a kardamomot, és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk tovább 1-2 percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
- Ezután adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát és a rizst, pirítsuk 4-5 percig, amíg enyhén megpuhul a répa és jól átveszi a fűszerek ízét.
- Szorjuk hozzá a rizst öntsünk hozzá 3-4 dl vizet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd lefedve pároljuk alacsony hőmérsékleten 10-15 percig, amíg a sárgarépa és a rizs teljesen megpuhul.
- Befejezésül vegyük ki a kardamom magokat, majd tálalás előtt gazdagon szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal és aprított petrezselyemmel vagy aprított korianderzölddel.