Egyszerű palacsinta

Ha létezik olyan étel, amit mindenki szeret, akkor az a palacsinta. Lehet kelt, sós vagy édes, végtelenül sokoldalú étel, amelyet bármikor és bármilyen alkalomra elkészíthetünk.

Hozzávalók

  • 24 dkg búzafinomliszt
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szikvíz
  • csipetnyi só
  • vaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet.
  2. Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a szódavizet, hogy híg, krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés tejjel hígíthatjuk.
  3. Minden esetben pihentessük a tésztát 30 percret.
  4. Sós palacsinta készítése esetén, sót keverünk hozzá.
  5. Édes töltelék esetén ízletesebb, ha 5 grammnyi cukrot adunk hozzá, viszont így nagyobb a letapadás veszélye, ezért célszerűbb a töltelékhez keverni, illetve megszórni cukorral az elkészült palacsintákat.
  6. A lisztet vegyíthetjük, teljes kiőrlésű búzaliszttel illetve abból is készíthetjük a masszát.
  7. Készítsük elő a felmelegített vajat, palacsintasütőt és egy spatulát, amivel forgatjuk a palacsintákat.
  8. A palacsintasütőt felhevítjük, teszünk bele fél evőkanálnyi vajat, megforgatjuk, hogy az egész felülete vajas legyen, majd 1 dl-nyi masszát merünk bele, megforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön.
  9. Erős tűzön addig sütjük, míg a tészta rázogatás mellett, el nem válik a palacsintasütőtől, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
  10. Sütés közben merőkanállal keverjük fel a masszát, ne hagyjuk, hogy a liszt leülepedjen.
  11. Ez a mennyiség 12-14 darabhoz elegendő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük