Ha létezik olyan étel, amit mindenki szeret, akkor az a palacsinta. Lehet kelt, sós vagy édes, végtelenül sokoldalú étel, amelyet bármikor és bármilyen alkalomra elkészíthetünk.
Hozzávalók
- 24 dkg búzafinomliszt
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szikvíz
- csipetnyi só
- vaj a sütéshez
Elkészítés
- Habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet.
- Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a szódavizet, hogy híg, krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés tejjel hígíthatjuk.
- Minden esetben pihentessük a tésztát 30 percret.
- Sós palacsinta készítése esetén, sót keverünk hozzá.
- Édes töltelék esetén ízletesebb, ha 5 grammnyi cukrot adunk hozzá, viszont így nagyobb a letapadás veszélye, ezért célszerűbb a töltelékhez keverni, illetve megszórni cukorral az elkészült palacsintákat.
- A lisztet vegyíthetjük, teljes kiőrlésű búzaliszttel illetve abból is készíthetjük a masszát.
- Készítsük elő a felmelegített vajat, palacsintasütőt és egy spatulát, amivel forgatjuk a palacsintákat.
- A palacsintasütőt felhevítjük, teszünk bele fél evőkanálnyi vajat, megforgatjuk, hogy az egész felülete vajas legyen, majd 1 dl-nyi masszát merünk bele, megforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön.
- Erős tűzön addig sütjük, míg a tészta rázogatás mellett, el nem válik a palacsintasütőtől, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
- Sütés közben merőkanállal keverjük fel a masszát, ne hagyjuk, hogy a liszt leülepedjen.
- Ez a mennyiség 12-14 darabhoz elegendő.