Rusztikus diplomata torta

Rusztikus diplomata torta

A rusztikus diplomata torta egy ínycsiklandó, réteges édesség, amely leveles tésztával, piskótával és gazdag vaníliás krémmel készül.

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta

Piskóta

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál búzafinomliszt (BL-55)
  • 4 evőkanál porcukor

Krém

  • fél liter tej
  • 4 darab tojás sárgája
  • 120 gramm porcukor
  • 40 gramm búzafinomliszt (BL-55)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejszín

Szirup

  • 50 ml víz
  • 50 gramm barna cukor
  • 25 ml gyümölcslikőr

Elkészítés

  1. Ahhoz, hogy elkészítsük a rusztikus diplomata tortát, első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A leveles tésztát nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle, 2 darab 25 cm átmérőjű kört.
  3. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, egy villa segítségével, szurkáljuk meg a tésztát és süssük 20-25 percig.
  4. A piskóta elkészítéséhez a tojásokat válasszuk szét.
  5. A sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra.
  6. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját.
  7. Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze.
  8. Öntsük a masszát, egy 22 centiméteres, kivajazott kapcsos tortaformába, és 180 fokon, 20-25 perc alatt süssük meg.
  9. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.
  10. A krém elkészítéséhez, forraljuk fel a tejet.
  11. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.
  12. A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát.
  13. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet.
  14. A tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém.
  15. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  16. A hideg tejszínt verjük kemény habbá, egy spatula segítségével keverjük össze a kihűlt krémmel.
  17. A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.
  18. Helyezzük a leveles tésztát torta tálra, itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük rá a sárga krém harmadát.
  19. Tegyük rá a piskóta lapot, kenjünk rá krémet, majd fedjük be a második leveles tészta lappal, amit szintén locsoljunk meg a sziruppal.
  20. A maradék krémmel vonjuk be az összeállított tortát és keserű csokoládé reszelékkel díszítsük a tetejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük