A rusztikus diplomata torta egy ínycsiklandó, réteges édesség, amely leveles tésztával, piskótával és gazdag vaníliás krémmel készül.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
Piskóta
- 4 db tojás
- 4 evőkanál búzafinomliszt (BL-55)
- 4 evőkanál porcukor
Krém
- fél liter tej
- 4 darab tojás sárgája
- 120 gramm porcukor
- 40 gramm búzafinomliszt (BL-55)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tejszín
Szirup
- 50 ml víz
- 50 gramm barna cukor
- 25 ml gyümölcslikőr
Elkészítés
- Ahhoz, hogy elkészítsük a rusztikus diplomata tortát, első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A leveles tésztát nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle, 2 darab 25 cm átmérőjű kört.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, egy villa segítségével, szurkáljuk meg a tésztát és süssük 20-25 percig.
- A piskóta elkészítéséhez a tojásokat válasszuk szét.
- A sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra.
- A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját.
- Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze.
- Öntsük a masszát, egy 22 centiméteres, kivajazott kapcsos tortaformába, és 180 fokon, 20-25 perc alatt süssük meg.
- Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.
- A krém elkészítéséhez, forraljuk fel a tejet.
- A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.
- A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet.
- A tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém.
- Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
- A hideg tejszínt verjük kemény habbá, egy spatula segítségével keverjük össze a kihűlt krémmel.
- A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.
- Helyezzük a leveles tésztát torta tálra, itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük rá a sárga krém harmadát.
- Tegyük rá a piskóta lapot, kenjünk rá krémet, majd fedjük be a második leveles tészta lappal, amit szintén locsoljunk meg a sziruppal.
- A maradék krémmel vonjuk be az összeállított tortát és keserű csokoládé reszelékkel díszítsük a tetejét.