A gazdag ízvilágú, puha és finom pogácsának nehéz ellenállni. Ez a réteges, sós finomság bármikor fogyasztható.
Hozzávalók
- 600 gramm finom búzaliszt (BL-55)
- 150 gramm tejföl
- 3 db tojás
- 250 gramm margarin
- 50 gramm élesztő
- 4 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
- Egy nagyobb tálban vegyítsük össze a lisztet, sót és a cukrot.
- A puha margarint, a kézmeleg tejfölt és az élesztőt keverjük össze egy kisebb tálkában és adjuk a liszthez.
- Következő lépésként a tojásokat is verjük fel és öntsük a liszthez.
- Az alapanyagokat gyúrjuk össze sima tésztává, takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe 1/2 órára pihenni.
- Nem kell keleszteni, sem dagasztani csak hagyjuk pihenni.
- A tésztát lisztezett felületre borítjuk, átdolgozzuk és nyújtjuk, majd a tészta alsó harmad részét felhajtjuk, erre hajtjuk a felső harmadát, végül a két szélét is ráhajtjuk a tésztára.
- Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
- Pihentetés után, a hajtogatást, még kétszer megismételjük, majd két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.
- A pogácsák tetejét tojással megkenjük, majd ízlés szerint sajttal vagy különböző magokkal megszórjuk.
- Hideg sütőbe toljuk és 190 C fokon, nagyjából 20 percig sütjük.
Tipp
A tészta hajtogatására azért van szükség, hogy réteges, levelenként szétváló pogácsánk legyen.