Vajas pogácsa

A gazdag ízvilágú, puha és finom pogácsának nehéz ellenállni. Ez a réteges, sós finomság bármikor fogyasztható.

Hozzávalók

  • 600 gramm finom búzaliszt (BL-55)
  • 150 gramm tejföl
  • 3 db tojás
  • 250 gramm margarin
  • 50 gramm élesztő
  • 4 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban vegyítsük össze a lisztet, sót és a cukrot.
  2. A puha margarint, a kézmeleg tejfölt és az élesztőt keverjük össze egy kisebb tálkában és adjuk a liszthez.
  3. Következő lépésként a tojásokat is verjük fel és öntsük a liszthez.
  4. Az alapanyagokat gyúrjuk össze sima tésztává, takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe 1/2 órára pihenni.
  5. Nem kell keleszteni, sem dagasztani csak hagyjuk pihenni.
  6. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, átdolgozzuk és nyújtjuk, majd a tészta alsó harmad részét felhajtjuk, erre hajtjuk a felső harmadát, végül a két szélét is ráhajtjuk a tésztára.
  7. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
  8. Pihentetés után, a hajtogatást, még kétszer megismételjük, majd két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.
  9. A pogácsák tetejét tojással megkenjük, majd ízlés szerint sajttal vagy különböző magokkal megszórjuk.
  10. Hideg sütőbe toljuk és 190 C fokon, nagyjából 20 percig sütjük.

Tipp

A tészta hajtogatására azért van szükség, hogy réteges, levelenként szétváló pogácsánk legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük