Az őszibarack természetes édessége és frissessége minden kanálban érezhető, így a dzsem garantáltan kedvenc csemege lesz és csábító aromájával garantáltan elhozza a nyár napfényes ízeit.
Hozzávalók
- 1 kg hámozott és kimagozott őszibarack
- 300 gramm cukor
- egy citrom leve
- 1 teáskanál vanília-kivonat (opcionális)
- 2 evőkanál konyak (ízlés szerint)
- teáskanál őszibarack pálinka
Elkészítés
- Váltott vízben, többször mossuk meg az őszibarackot, húzzuk le a héját, távolítsuk el a magját, majd vágjuk darabokra.
- Rétegezzük egy tálba, a félbe vagy negyedre szelt barackot. Szórjuk rá a cukrot és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap még a főzés előtt gondoskodjunk az üvegek sterilitásáról, illetve készítsük elő a takarót, konyharuhát a dunsztoláshoz, és a befőző fóliát az üvegek lezárásához.
- Az előkészített barackot, tiszta kézzel, nyomkodjuk össze, és közepes fokozaton kezdjük el főzni.
- Nagyjából 30 perc múlva adjuk hozzá a többi hozzávalót és főzzük tovább.
- Amint eléri a kellő sűrűséget, nagyjából még 50-60 perc, tegyük sterilizált üvegekbe a tetejére öntsünk egy teáskanál pálinkát, simítsuk rá a befőző fóliát, szorosan tekerjük rá a kupakot és helyezzük konyharuhával bélelt takaró közé.
- Másnap címkézzük fel és tegyük a kamra polcra.