A sárgabarack természetes édessége és aromája garantálja, hogy a dzsem minden falatja igazi ízélményt nyújtson. Zamatos íze mellett, rendkivül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Hozzávalók
- 2 kg gyümölcshús
- 20 dkg cukor
- néhány teáskanál barackpálinka
Elkészítés
- A barackot váltott vízben, többször mossuk meg, magozzuk ki, a hibás részt távolítsuk el. Egy nagyobb műanyag tálba tegyük a félbe vagy negyedre szelt barackot. Szórjuk rá a cukrot és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap még a főzés előtt gondoskodjunk az üvegek sterilitásáról, illetve készítsük elő a takarót, konyharuhát a dunsztoláshoz, és a befőző fóliát az üvegek lezárásához.
- Az előkészített barackot, tiszta kézzel, nyomkodjuk össze, és közepes fokozaton kezdjük el főzni.
- Forraljuk fel, majd kisebb fokozaton néha, néha megkeverve addig főzzük, amíg a hab és a leve elpárolog. Ez nagyjából két óra alatt lezajlik.
- A kész dzsemet, minél előbb tegyük az üvegekbe, a tetejére öntsünk egy teáskanál pálinkát, simítsuk rá a befőző fóliát, szorosan tekerjük rá a kupakot.
- Tegyük az üvegeket takaró közé, azaz száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni.
- Másnap címkézzük fel és tegyük a kamra polcra.