A fahéjas csiga egy klasszikus, édes péksütemény, amelyet a puha tészta és az illatos fahéjas töltelék tesz igazán ellenállhatatlanná.
Hozzávalók 4 főre
Tészta
- 70 dkg liszt
- 375 ml tej
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 csomag instant élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
Töltelék
- 13 dkg vaj
- 2 evőkanál fahéj őrölve
- 1 maréknyi dió vagy mandula vagy mogyoró
- 10 dkg cukor
Elkészítés
Tészta
- A tejet, a vajat és a cukrot melegítsük fel. (ne forraljuk, kézmeleg legyen)
- Robotgéppel dolgozunk, így a tálba szórjuk a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és az élesztőt. Alacsony fokozaton indítsuk el a gépet, majd adjuk hozzá a langyos tejet, tojás sárgáját és a puha vajat.
- A tál faláról szépen leváló tészta nagyon rugalmas és puha, amit konyharuhával letakarva tegyünk meleg helyre és kelesszük 30-40 percen keresztül.
Töltelék
- Amíg a tészta pihen, addig a puha vajat, a cukrot, a fahéjat és a diót keverjük össze.
Összeállítás
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 40×50 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Erre terítjük a fahájas tölteléket. A tésztát feltekerjük és szeletekre vágjuk.
A sütőt 170 fokra melegítsük elő.
Papírral kibélelt sütőlemezre fektetjük a tetejüket olvasztott vajjal kenjük meg és toljuk a sütőbe.
20 perc alatt szép pirosra sülnek.