A rizskoch vagy más néven rizsfelfújt egy vaníliás sütemény, amit megkoronáz a lekvár, gyümölcsszósz vagy a szörp.
Hozzávalók 4 főre
- 20 dkg rizs
- 0,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 3 db tojás
- 5 dkg vaj
- 8-10 dkg porcukor
- pici vaj a forma kikenéséhez
- csipetnyi só
- 10 dkg mazsola (opcionális)
Elkészítés
- A megtisztított, megmosott rizst edénybe tesszük és egy csipetnyi sóval annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Takarék lángon félig puhára főzzük.
- Ha a rizs a vizet beitta, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd apránként felengedjük a fél liter tejjel. Időnként megkevergetve puhára főzzük. (Mindig adjunk hozzá egy kevés tejet, ha a rizs az előző felöntést beitta.) Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot és ezzel főzzük készre. Belekeverünk 10 dkg mazsolát, a reszelt citromhéjat és hagyjuk kihűlni.
- Közben a három tojás sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral és 5 dkg lágy vajjal, amit óvatosan a kihűlt rizshez adunk.
- A 3 tojás fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük és lazán a rizshez keverjük.
- Magas peremű tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, belesimítjuk a rizsmasszát és előmelegített, közép meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Kockákra szelve, porcukorral meghintve tálaljuk. Málna öntet, sárgabarackíz, csokoládé vagy karamell öntet illik hozzá.