Rizsfelfújt

Rizsfelfújt

A rizskoch vagy más néven rizsfelfújt egy vaníliás sütemény, amit megkoronáz a lekvár, gyümölcsszósz vagy a szörp.

Hozzávalók 4 főre

  • 20 dkg rizs
  • 0,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 dkg porcukor
  • pici vaj a forma kikenéséhez
  • csipetnyi só
  • 10 dkg mazsola (opcionális)

Elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott rizst edénybe tesszük és egy csipetnyi sóval annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Takarék lángon félig puhára főzzük.
  2. Ha a rizs a vizet beitta, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd apránként felengedjük a fél liter tejjel. Időnként megkevergetve puhára főzzük. (Mindig adjunk hozzá egy kevés tejet, ha a rizs az előző felöntést beitta.) Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot és ezzel főzzük készre. Belekeverünk 10 dkg mazsolát, a reszelt citromhéjat és hagyjuk kihűlni.
  3. Közben a három tojás sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral és 5 dkg lágy vajjal, amit óvatosan a kihűlt rizshez adunk.
  4. A 3 tojás fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük és lazán a rizshez keverjük.
  5. Magas peremű tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, belesimítjuk a rizsmasszát és előmelegített, közép meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Kockákra szelve, porcukorral meghintve tálaljuk. Málna öntet, sárgabarackíz, csokoládé vagy karamell öntet illik hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük