Torta Fedora

Torta Fedora

A torta Fedora, egy Toszkán különlegesség. A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. A toszkán Fedora leveles tésztából, csokoládé ganache-ból, piskótából és krémből készül.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 500 ml habtejszín

Piskóta

  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

Krém

  • fél liter tej
  • 4 darab tojás sárgája
  • 120 gramm porcukor
  • 40 gramm liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Áztatni

  • 200 ml víz
  • 100 gramm barna cukor
  • 50 ml gyümölcslikőr

Csokoládémáz

  • 9 teáskanál kristálycukor
  • 5 teáskanál víz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés

  1. A torta Fedora első lépéseként a leves tésztát nyújtsuk ki 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villa segítségével, sűrűn szurkáljuk meg. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt süssük pirosra.
  2. Közben állítsuk össze a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját. Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze. Öntsük a masszát, egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.
  3. Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet. Fél liter tejet tegyünk fel forralni. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre. A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet. Mivel  a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
  4. A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.
  5. A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, főzzük rövid ideig . Adjuk hozzá a vajat, és kevergetve hűtsük ki. A habtejszínt is verjük kemény habbá.
  6. Minden elkészült, ezért utolsó lépésként állítsuk össze a tortát. A leveles tésztát itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük el a sárga krém felét. A piskóta széleit vágjuk le, majd szeljük félbe, és terítsük a sárga krémre a lapokat. A piskótát is locsoljuk meg a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet kenjük a piskótára. Már csak a tejszínhabot kell a tortára kenni, végül pedig a csokoládémázzal be vonni.

Az olasz édességek rendkívül változatosak, ez a torta érdekes, selymesen lágy ízű és nagyon, nagyon finom. Nem mondom, hogy kalóriaszegény, ráadásul több időt is igénybe vesz az elkészítése, de minden fáradozást kárpótol.

Eredeti recept: http://lericettediterroresplendore.blogspot.hu/2017/03/torta-fedora-toscana.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük