Cukkinifasírt

A cukkinifasírt tökéletes választás azok számára, akik egy könnyed, de laktató vegetáriánus ételt keresnek. A friss zöldségek, a feta sajt és a fűszerek kombinációja igazi ízbombát alkot, amelyet még a húsimádók is szívesen fogyasztanak. Ebben a receptben a cukkini lágyságát és a feta sajt sós karakterét lenmagliszttel gazdagítjuk, így egy igazán tápláló, finom és könnyen elkészíthető fogást kapunk.

Hozzávalók

  • 15 dkg reszelt cukkini
  • 1 evőkanál pankó morzsa
  • 2 evőkanál lenmagliszt
  • 10 dkg feta sajt apró kockára vágva
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 nagy tojás
  • 1/4 teáskanál őrölt majoránna
  • 1/4 teáskanál oregánó (a mediterrán ízekért)
  • frissen örölt bors
  • ízlés szerint só
  • 6 evőkanál olaj (sütéshez)

Elkészítés

  1. A cukkini előkészítése: Kezdd azzal, hogy a cukkinit lereszeled, majd megsózod, hogy a fölösleges nedvességet eltávolítsd. Hagyd állni 15-25 percig, majd alaposan nyomkodd ki, hogy a fasírt ne ázzon el.
  2. A hozzávalók összekeverése: A kinyomkodott cukkinihez add hozzá a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felvert tojásokat és a fűszereket (majoránna, oregánó, bors). Szórd bele a pankó morzsát és a lenmaglisztet, végül keverd hozzá a feta sajtot is. Az így kapott massza legyen formázható, de ne túl nedves.
  3. Formázás és panírozás: A masszából készíts kis golyókat vagy lapos pogácsákat. Ha ropogósabb kérget szeretnél, forgathatod őket zsemlemorzsában.
  4. Sütés: Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd aranybarnára a cukkinifasírtokat mindkét oldalon. Fontos, hogy közepes hőfokon süsd, így kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek.

Tipp

Még egészségesebbé teszi a cukkinifasírtokat, így nem csak ropogós, de kalóriaszegényebb változatot is kapunk.

  • Ha kevesebb olajat szeretnél használni, helyezd a megformázott fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejükre csepegtess egy kevés kókuszolajat, tedd őket 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek, de érdemes őket félidőben megforgatni, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön.
  • Még melegen fogyaszd a cukkini fasírtokat, frissen ropogósak. Ha marad belőlük, hűtőben tárolhatod, és újramelegítve is finomak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük