Hummusz recept egyszerűen – krémes, egészséges és házias

Hummusz recept egyszerűen – krémes, egészséges és házias

Hummusz recept egyszerűen – krémes, egészséges és házias

A hummusz régóta az egyik legkedveltebb közel-keleti krém, amely ma már hazánkban is egyre népszerűbbé válik. Egyszerre tápláló, vegán, gluténmentes, és elképesztően sokoldalú: használhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként vagy akár salátafeltétként is. Az elkészítése egyszerű, és az ízvilágot könnyen testre szabhatjuk néhány plusz hozzávalóval. Ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)

  • 1 konzerv (425 g) csicseriborsó, vagy 1,5 csésze főtt csicseriborsó

  • ½ teáskanál szódabikarbóna – a csicserihez

  • 2 citrom frissen facsart leve

  • 1 nagy gerezd fokhagyma aprítva

  • ½ teáskanál só

  • 2 evőkanál tahini

  • 2 evőkanál jeges víz

  • ½ teáskanál őrölt kömény

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • Díszítéshez: olívaolaj, fűszer paprika, frissen őrölt bors, friss petrezselyem

Elkészítés lépései

  1. A konzerv csicseriborsót lecsepegtetjük, megmossuk, majd egy közepes lábasba tesszük a szódabikarbónával együtt. Néhány centi vízzel felöntve felforraljuk, és kb. 20 percig főzzük. Akkor jó, ha a héja leválik, és a szemek puhák. Leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük.

  2. A turmixgépbe vagy aprítógépbe tesszük a citromlevet, a durvára vágott fokhagymát és a sót. 10 percig állni hagyjuk, hogy a fokhagyma íze összeérjen a citrommal és tompitsa a karakteres aromáját.
  3. Hozzáadjuk a tahinit, és turmixoljuk, amíg sűrű, homogén állagú lesz. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a jeges vizet, hogy lágy, habos krémet kapjunk.
  4. Beletesszük a köményt, majd a megfőzött csicseriborsót is és közben hozzáöntjük az olívaolajat. Turmixoljuk kb. 5 percig, amíg egészen krémes és sima lesz.
  5. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá sót vagy citromlevet. A végeredmény egy selymes, jól kenhető, pikáns hummusz.
  6. Az elkészült hummuszt egy lapos tálra kanalazzuk, a tetején kanállal kis mélyedéseket alakítunk ki. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, ízlés szerint megszórhatjuk paprikával, borssal, petrezselyemmel.

Tápanyag-információ (1 adag, kb. 100 g)

Tápanyag Mennyiség
Energia ~170 kcal
Fehérje ~6 g
Szénhidrát ~14 g
Rost ~4 g
Zsír (ebből telített) ~10 g (~1 g)
Nátrium ~200 mg
Kalcium, vas, folsav jelentős mennyiségben jelen van

A hummusz magas rost- és fehérjetartalmú, szívbarát zsírsavakat tartalmaz, és ideális része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek – főként növényi alapú táplálkozásban.Hummusz recept egyszerűen

Tippek

  • Az extra krémességért használjunk jó minőségű tahinit
  • Próbáljuk ki sült paprikával, sült fokhagymával, vagy akár avokádóval – így új ízvilágot kapunk.

  • Ha nincs tahini, helyettesíthetjük egy kis extra olívaolajjal és porrá őrölt szezámmaggal.

  • Ne használjunk túl sok fokhagymát – elnyomhatja a többi ízt. Ne hagyjuk ki a citromlevet sem, mert ez frissíti fel igazán a krémet és a fokhagyma karakteres ízét is csökkenti.

  • A házi hummusz jól zárható edényben, hűtőben 5–7 napig is eláll. Használhatjuk mártogatósként zöldségekhez, pitához, kenhetjük szendvicsbe, vagy saláták mellé tálalhatjuk.

  • Ha nagyobb adagot készítünk, porciózva le is fagyaszthatjuk – csak hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, és egy kis citromlével vagy olajjal frissítsük fel tálalás előtt.

Ha valami klasszikusabbra vágyunk, nézzük meg a tojáskrém receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük