Leniwe – Hagyományos lengyel túrós galuska

Leniwe – Hagyományos lengyel túrós galuska recept

A leniwe a tökéletes választás, ha egy igazán egyszerű, laktató és nosztalgikus édességre vágysz! Ez a klasszikus lengyel túrós galuska a nevét a „lusták” szóról kapta – és nem véletlenül. Ez az étel tényleg pillanatok alatt elkészül és ideális választás egy gyors, házias édességre vágyóknak.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 g félzsíros tehéntúró (vagy lengyel twaróg)
  • 1 tojás
  • kb. 100–120 g finomliszt (plusz a formázáshoz)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só

Tálaláshoz:

  • olvasztott vaj
  • cukor
  • fahéj vagy zsemlemorzsa pirítva (opcionális)

Elkészítés – így készül a leniwe túrós galuska

  1. A túrót áttörjük vagy villával jól összetörjük, hogy minél krémesebb állagú legyen.

  2. Egy nagy tálban összekeverjük a túrót, a tojást, a cukrot és egy csipet sót.

  3. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet – mindig csak annyit, amennyit a tészta éppen felvesz. Akkor jó, ha puha és kissé ragacsos, de már jól formázható.

  4. Lisztezett felületen rudakat sodrunk a tésztából, majd ferdén feldaraboljuk őket – így kapjuk meg a klasszikus leniwe formát.

  5. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük a galuskákat, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 2–3 perc).

  6. Leszűrjük, és még forrón meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukorral, fahéjjal vagy akár pirított zsemlemorzsával.

  7. Tálalhatjuk vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel, darált mákkal, vagy akár friss gyümölcsszósszal is.

Miért szeretjük a leniwét?

A leniwe azért is vált ilyen népszerűvé, mert minden benne van, amit egy tökéletes otthoni desszertben keresünk: gyorsan elkészül, olcsó alapanyagokból áll, és garantáltan mindenki szereti. Ráadásul gyerekekkel is könnyen elkészíthető – a tésztasodrás és darabolás igazi közös élmény lehet a konyhában.

Tipp:

A leniwe túrós galuska akkor a legfinomabb, ha frissen, melegen tálaljuk. De ha marad belőle, serpenyőben kicsit megpirítva is mennyei lesz – sőt, így talán még finomabb!

Tálalhatjuk:

  • vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel,

  • darált mákkal,

  • friss gyümölcsszósszal vagy lekvárral,

  • de akár csokoládéöntettel is megbolondíthatjuk.

Ha valami hagyományos édességre vágyunk, érdemes kipróbálni az aranygaluska receptjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük