Az aranygaluska egy hagyományos magyar desszert, amelyet puha kelt tésztából készítenek, és dióval gazdagon megszórva sütnek meg. Az aranygaluska omlós tésztája és a dió édeskés, kissé roppanós rétege remek harmóniát alkot. Leggyakrabban vaníliasodóval vagy vaníliamártással tálalják, ami még tovább fokozza a desszert ízélményét.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 8 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 8 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 citromhéj reszelt héja
- 20 dkg darált dió / vagy rusztikusra vágott
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál barnacukor
- reszelt citromhéj
- ígény szerint mazsola
Elkészítés
- A kézmeleg tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjünk el benne egy teáskanál cukrot, majd tegyük meleg helyre és várjuk meg, amíg az élesztő felfut.
- A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, puha vajat, citromhéjat. Kézzel vagy géppel kezdjük el egybedolgozni, közben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is adjuk hozzá. Alaposan kidagasztjuk, amikor már sima a massza és elválik az edény falától, takarjuk le tiszta konyharuhával és meleg helyen nagyjából 1 órát kelesszük.
- A megkelt tésztát borítsuk olvasztott vajjal lekent deszkára, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott, dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A darált díót keverjük össze a cukorral, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal.
- A tésztadarabkákat egyenként langyos vajba mártjuk, majd hempergessük meg a diós keverékben és egy kivajazott, dióskeverékkel megszórt porcelántálba, tepsibe vagy kuglófsütőbe egymás mellé helyezzük.
- Javasolt ezután is meglocsolni olvasztott vajjal, ha maradt diós keverék azt is rászorhatjuk még a tésztára.
- Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesszük. Ezután toljuk 170 °C-ra előmelegített sütőbe 20-30 percre.
- Ha tészta teljesen megsült, könnyen elválik a tepsi oldaláról. A gombócokat egymástól letépkedve bor vagy vaníliasodóval tálaljuk.
Tipp
- A langyos tej segíti az élesztő felfuttatását, érdemes figyelni, hogy ne legyen se túl hideg, se túl forró.
- Ha a tészta nagyon ragad, szórjunk rá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert keményebb lehet a végeredmény.
- A tálat tegyük tele de nem kell nagyon szorosan egymás mellé rakni a gombócokat.