Aranygaluska

Az aranygaluska egy hagyományos magyar desszert, amelyet puha kelt tésztából készítenek, és dióval gazdagon megszórva sütnek meg. Az aranygaluska omlós tésztája és a dió édeskés, kissé roppanós rétege remek harmóniát alkot. Leggyakrabban vaníliasodóval vagy vaníliamártással tálalják, ami még tovább fokozza a desszert ízélményét.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 citromhéj reszelt héja
  • 20 dkg darált dió / vagy rusztikusra vágott
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál barnacukor
  •  reszelt citromhéj
  • ígény szerint mazsola

Elkészítés

  1.  A kézmeleg tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjünk el benne egy teáskanál cukrot, majd tegyük meleg helyre és várjuk meg, amíg az élesztő felfut.
  2. A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, puha vajat, citromhéjat. Kézzel vagy géppel kezdjük el egybedolgozni, közben az élesztős keveréket és a tojássárgáját is adjuk hozzá. Alaposan kidagasztjuk, amikor már sima a massza és elválik az edény falától, takarjuk le tiszta konyharuhával és meleg helyen nagyjából 1 órát kelesszük.
  3. A megkelt tésztát borítsuk olvasztott vajjal lekent deszkára, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd lisztbe mártott, dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  4. A darált díót keverjük össze a cukorral, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal.
  5. A tésztadarabkákat egyenként langyos vajba mártjuk, majd hempergessük meg a diós keverékben és egy kivajazott, dióskeverékkel megszórt porcelántálba, tepsibe vagy kuglófsütőbe egymás mellé helyezzük.
  6. Javasolt ezután is meglocsolni olvasztott vajjal, ha maradt diós keverék azt is rászorhatjuk még a tésztára.
  7. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesszük. Ezután toljuk 170 °C-ra előmelegített sütőbe 20-30 percre.
  8. Ha tészta teljesen megsült, könnyen elválik a tepsi oldaláról. A gombócokat egymástól letépkedve bor vagy vaníliasodóval tálaljuk.

 

Tipp

  • A langyos tej segíti az élesztő felfuttatását, érdemes figyelni, hogy ne legyen se túl hideg, se túl forró.
  • Ha a tészta nagyon ragad, szórjunk rá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert keményebb lehet a végeredmény.
  • A tálat tegyük tele de nem kell nagyon szorosan egymás mellé rakni a gombócokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük