A beignet egy hagyományos francia fánk, amely ropogós külsejével és puha belsejével a világ minden táján népszerű desszert. A Cafe Du Monde egy hagyományos kávézó, a nap 24 órájában, a hét minden napján nyitva tart és készíti a fánkokat.
Hozzávalók
1 csésze: 250 ML
- 4 csésze liszt
- 3/4 csésze meleg víz
- 1/2 csésze cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 1/4 teáskanál száraz élesztő
- 1/2 csésze tej
- 4 evőkanál langyos vaj
- 1 nagyobb méretű tojás
- csipetnyi só
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- Egy robotgép táljába keverjük össze a kézmeleg vizet, cukrot és élesztőt, amit nagyjából 7-10 percig pihentetünk, így aktíváljuk az élesztőt.
- Ezután adjuk hozzá a tejet, vajat, tojást és vaníliás cukrot, amit alacsony fokozaton össze keverünk.
- Végül tegyük hozzá a sóval elkevert lisztet és addig dagasszuk a tésztát amíg az edény faláról el nem válik.
- Az elkészült tésztát, fóliával letakarjuk és meleg helyen kelesszük nagyjából 2 órán keresztül.
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és nagyjából fél centi vastgságú, téglalap formára nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát 5×5 centiméteres darabokra vágjuk, letakarjuk és további fél órát kelesztjük.
- Közben készítsük elő egy edényben az olajat, amit közepes lángon melegítsünk fel. Az ideális hőmérséklet nagyjából 160 fok.
- Ha megfelelő a hőmérséklet, 3-4 darab tésztát tegyünk az olajba. Süssük a beignet-eket, amíg aranyszínűre nem puffad, nagyjából 1 percig, majd fordítsuk meg, hogy a másik oldala is aranyszínű legyen.
- A kész fánkokat papírtörlőre szedjük és porcukorba forgatjuk.
- Gyümölcsekvár, csokoládé vagy karamell szószba mártogatjuk.
Tipp:
Az olaj megfelelő hőmérséklete kritikus fontosságú. Ha van hőmérőd, mindenképpen mérd meg, hogy az olaj körülbelül 160-170 °C legyen. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a tészta túl sok olajat szív magába; ha túl magas, akkor kívülről megéghet, miközben belül nyers marad.
A második kelesztés (fél óra a kinyújtott tésztánál) nagyon hasznos a levegős, könnyű textúra eléréséhez.
Forrás: https://shop.cafedumonde.com/