A köményes szelet egy hagyományos magyar fogás. Egyszerre kínál ínycsiklandó ízvilágot és egyszerű elkészítési folyamatot. A fokhagyma és a kömény tökéletesen kiegészíti a sertéskaraj gazdag ízét.
Hozzávalók
- 8 szelet sertéskaraj
- 4 gerezd nagyobb fokhagyma (zúzva)
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál liszt
- Ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- 3 evőkanál zsiradék
Elkészítés
- Az előkészített karajszeleteket ízlés szerint sózzuk meg, majd szórjuk meg borssal.
- Hevítsük fel a zsiradékot egy nagyobb serpenyőben, és süssük a hússzeleteket mindkét oldalukon aranybarnára. Amikor elkészültek, tegyük őket félre egy tálba.
- A maradék zsiradékban pirítsuk meg a lisztet, majd húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát, alaposan keverjük el, és öntsük fel 2 dl vízzel. Az így kapott paprikás alapot tegyük vissza a tűzre.
- Helyezzük vissza a hússzeleteket a szaftba, fedjük le az edényt, és főzzük alacsony hőfokon körülbelül 20 percig, amíg a hús teljesen megpuhul.
- Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az őrölt köményt. Forraljunk rajta egyet, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp
A köményes szeletet frissen, körettel tálaljuk. Kiváló választás mellé a főtt burgonya, rizs, galuska vagy akár a friss kenyér, amely segít felszívni a finom szaftot.