A chili con carne texasi eredetű étel, jelentése chili hússal. Rendkívül laktató és egyszerűen elkészíthető, kiválóan variálható különböző fűszerekkel, hogy mindenki ízlésének megfelelően készülhessen el.
Hozzávalók
- 50 dkg sovány darált marhahús
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db csípős paprika felkarikázva
- 2 db 400 g-os vörös bab konzerv
- 1 db 340 g-os kukorica konzerv
- 500 ml paradicsom püré
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanálnyi őrölt chili
- 1 teáskanálnyi pirospaprika
- só
- kömény
- babérlevél
- csipetnyi őrölt fahéj
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl víz, a bátrabbak cseréljék barna sörre
Elkészítés
- A zsíradékban pároljuk meg a kockára vágott hagymát. Az elkészült vöröshagymára szórjuk a fűszerpaprikát, sózzuk és megszórjuk borssal.
- Adjuk hozzá a darált húst kissé piritsuk le, majd a babérlevelet és a paradicsom pürét is tegyük hozzá. Nagyjából 10 percig lassú tűzön rotyogtassuk.
- Utána adjuk hozzá a karikára vágott paprikákat, majd a babot és kukoricát is.
- Ha szükséges, pici vízzel pótljuk az elpárolgott folyadékot.
- Alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg minden alapanyag puha lesz és szaftossá válik az étel.
- Utolsó lépésként, a zúzott fokhagymát, köményt is tegyük bele, egy leheletnyi őrölt fahéjjal szórjuk meg és további 5 percig főzzük.
- Tálaláskor pirítós és természetesen csípős paprika kiséretében szolgáljuk fel.