Chili Con Carne

A chili con carne texasi eredetű étel, jelentése chili hússal. Eredetileg csak hús, szósz és a chili paprika volt, majd a szakácsok babot és paradicsomot is adtak az ételhez.

Hozzávalók

  • 50 dkg sovány darált marhahús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika felkarikázva
  • 2 db 400 g-os vörös bab konzerv
  • 1 db 340 g-os kukorica konzerv
  • 500 ml paradicsom püré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanálnyi őrölt chili
  • 1 teáskanálnyi pirospaprika
  • kömény
  • babérlevél
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl víz, a bátrabbak cseréljék barna sörre

Elkészítés

  1. A zsíradékban pároljuk meg a kockára vágott hagymát. Az elkészült vöröshagymára szórjuk a fűszerpaprikát, sózzuk és megszórjuk borssal.
  2. Adjuk hozzá a darált húst kissé piritsuk le, majd a babérlevelet és a paradicsom pürét is tegyük hozzá. Nagyjából 10 percig lassú tűzön rotyogtassuk.
  3. Utána adjuk hozzá a karikára vágott paprikákat, majd a babot és kukoricát is.
  4. Ha szükséges, pici vízzel pótljuk az elpárolgott folyadékot.
  5. Alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg minden alapanyag puha lesz és szaftossá válik az étel.
  6. Utolsó lépésként, a zúzott fokhagymát, köményt is tegyük bele, egy leheletnyi őrölt fahéjjal szórjuk meg és további 5 percig főzzük.
  7. Tálaláskor pirítós és természetesen csípős paprika kiséretében szolgáljuk fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük