A sült rizs a keleti konyha egyik legismertebb fogása, amelyet számos variációban készíthetünk, így minden alkalomra találunk megfelelő változatot. A puha zöldségek, a sült csirke és a rántotta keveréke szakaszosan készül, vajon megpirítva, hogy gazdag ízt kölcsönözzön az ételnek.
Hozzávalók
- 1 nagyobb csirkemell filé
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 nagyobb vöröshagyma apró kockára vágva
- só, bors ízlés szerint
- 2 darab finomra kockára vágott sárgarépa
- 15 dkg zöldborsó
- 1 tk gyömbér
- 4 csésze főtt jázminrizs vagy 20 dkg nyers rizs
- 2 evőkanál szójaszósz
- 4-5 evőkanál sótlan vaj
- 2 tojás enyhén felverve
Elkészítés
- A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, majd ízesítjük sóval, borssal.
- Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, tegyünk bele 2 evőkanál vajat és a csirkemell kockákat jól pirítsuk meg.
- Ha elkészült a csirke, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Melegítsünk fel egy wok serpenyőt, ismét használjunk 2 evőkanál vajat és adjuk hozzá a vöröshagymát, amit pároljunk üvegesre.
- Tegyük hozzá a kockára vágott sárgarépát és pároljuk körülbelül 5-8 percig, gyakran kevergetve, amíg enyhén megpirul.
- Mérsékeljük a hőt közepesre, adjunk hozzá két evőkanál vizet, a zöldborsót és fedjük le. Hagyjuk még 3-5 percig puhulni, percenként megkeverve.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, szójaszószt és a gyömbért, és pirítsuk még egy-két percig.
- Egy különálló, tapadásmentes serpenyőben a tojásokat enyhén süssük meg, mint a rántottát és azonnal öntsük át a zöldségkeverékbe.
- Helyezze vissza a wokot a zöldségkeverékkel, valamint a tojásokkal a tűzhelyre.
- Adjuk hozzá a csirkét és a rizst, és óvatosan kevergetve pirítsuk 1 percig, hogy a csirke felmelegedjen.
- Díszítsük apróra vágott petrezselyemmel vagy zöldhagyma karikával és forrón tálaljuk
Tipp
Az elkészített rizst hagyjuk a hűtőben dermedni legalább 1 órát. A legjobb eredmény érdekében célszerű egy nappal előbb elkészíteni a rizst.
A rizs kiváló energiaforrás, míg a hozzáadott zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így a sült rizs tápláló és laktató étel.
A sült rizst kedvünk szerint variálhatjuk zöldségekkel, húsokkal, fűszerekkel, így mindig új és izgalmas ízeket érhetünk el.