Sült rizs

Sült rizs

A sült rizs a keleti konyha egyik legismertebb fogása, amelyet számos variációban készíthetünk, így minden alkalomra találunk megfelelő változatot. A puha zöldségek, a sült csirke és a rántotta keveréke szakaszosan készül, vajon megpirítva, hogy gazdag ízt kölcsönözzön az ételnek.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb csirkemell filé
  • 2 gerezd zúzott  fokhagyma 
  • 1 nagyobb vöröshagyma apró kockára vágva
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 darab finomra kockára vágott sárgarépa
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 tk gyömbér
  • csésze főtt jázminrizs vagy 20 dkg nyers rizs
  • evőkanál szójaszósz
  • 4-5 evőkanál sótlan vaj
  • tojás enyhén felverve




Elkészítés

  1. A csirkemell filét apró kockákra vágjuk, majd ízesítjük sóval, borssal.
  2. Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, tegyünk bele 2 evőkanál vajat és a csirkemell kockákat jól pirítsuk meg.
  3. Ha elkészült a csirke, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  4. Melegítsünk fel egy wok serpenyőt, ismét használjunk 2 evőkanál vajat és adjuk hozzá a vöröshagymát, amit pároljunk üvegesre.
  5. Tegyük hozzá a kockára vágott sárgarépát és pároljuk körülbelül 5-8 percig, gyakran kevergetve, amíg enyhén megpirul.
  6. Mérsékeljük a hőt közepesre, adjunk hozzá két evőkanál vizet, a zöldborsót és fedjük le. Hagyjuk még 3-5 percig puhulni, percenként megkeverve.
  7. Adjuk hozzá a fokhagymát, szójaszószt és a gyömbért, és pirítsuk még egy-két percig.
  8. Egy különálló, tapadásmentes serpenyőben a tojásokat enyhén süssük meg, mint a rántottát és azonnal öntsük át a zöldségkeverékbe.
  9. Helyezze vissza a wokot a zöldségkeverékkel, valamint a tojásokkal a tűzhelyre.
  10. Adjuk hozzá a csirkét és a rizst, és óvatosan kevergetve pirítsuk 1 percig, hogy a csirke felmelegedjen.
  11. Díszítsük apróra vágott petrezselyemmel vagy zöldhagyma karikával és forrón tálaljuk

Tipp

Az elkészített rizst hagyjuk a hűtőben dermedni legalább 1 órát. A legjobb eredmény érdekében célszerű egy nappal előbb elkészíteni a rizst.

A rizs kiváló energiaforrás, míg a hozzáadott zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így a sült rizs tápláló és laktató étel.

A sült rizst kedvünk szerint variálhatjuk zöldségekkel, húsokkal, fűszerekkel, így mindig új és izgalmas ízeket érhetünk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük