Túrós bukta

A túrós bukta egy klasszikus magyar sütemény, amelyet puha kelt tészta és édes túrótöltelék tesz igazán ellenállhatatlanná. A túró krémes, édes íze és a lágy, foszlós tészta harmonikus párost alkot.

Hozzávalók

  • 50 dkg búzafinomliszt átszitálva
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg puha margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • citrom reszelt héja

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére

  • 3 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál tejföl

Elkészítés

  1. A kéz meleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk.
  2. Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg lágy tésztát kapunk, a kezünkről leválik, és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.
  3. Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesszük.
  4. Amíg dagad a tésztánk addig állítsuk össze a tölteléket, ehhez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval, keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és egy centiméter vastagra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket, a tészta négy sarkát összecsípjük, kicsit megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
  7. Kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket lekenjük a tojásfehérje és tejföl keverékével, és 30 percre félretesszük kelni.
  8. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a megkelt tésztát, nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük