A túrós bukta egy klasszikus magyar sütemény, amelyet puha kelt tészta és édes túrótöltelék tesz igazán ellenállhatatlanná. A túró krémes, édes íze és a lágy, foszlós tészta harmonikus párost alkot.
Hozzávalók
- 50 dkg búzafinomliszt átszitálva
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 6 dkg puha margarin
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- citrom reszelt héja
Töltelék
- 50 dkg túró
- 3 evőkanál búzadara
- 10 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
Tetejére
- 3 tojásfehérje
- 1 kávéskanál tejföl
Elkészítés
- A kéz meleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk.
- Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg lágy tésztát kapunk, a kezünkről leválik, és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.
- Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesszük.
- Amíg dagad a tésztánk addig állítsuk össze a tölteléket, ehhez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval, keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és egy centiméter vastagra nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket, a tészta négy sarkát összecsípjük, kicsit megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- Kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket lekenjük a tojásfehérje és tejföl keverékével, és 30 percre félretesszük kelni.
- Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a megkelt tésztát, nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.