A paradicsomos húsgombóc egy klasszikus és ízletes fogás, amely egyszerűen elkészíthető. A puha húsgombócok gazdag paradicsomszószban főnek, amelyet tésztával, rizzsel vagy akár friss kenyérrel is kínálhatunk. Klasszikus recept az olasz házi konyhából, amely bárkit képes meghódítani.
Hozzávalók
- 40 dkg darált marhahús
- 2 db tojás
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 2 kisebb fej vörös hagyma
- só, bors
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 5 dkg reszelt parmezán
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 x 500 ml passzírozott paradicsom
- 2 dl víz
- bazsalikom
- pici barna cukor
- olívaolaj
Elkészítés
- A húsgombóc hozzávalóit, a darált húst és a pici tejben megáztatott kenyér szeleteket, összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a 2 db tojást, sót, 1 marék apróra vágott petrezselymet, 1 fej vörös hagymát lereszelve, 2 gerezd zúzott fokhagymát, megszórjuk borssal és alaposan összedolgozzuk.
- Tegyük be a hűtőbe, amíg a paradicsomszószt elkészítjük.
- Egy kisebb fej, lereszelt vöröshagymát, pici olívaolajon megpárolunk.
- Öntsük hozzá a passzírozott paradicsom levet, majd adjunk hozzá 2 dl vizet és a zúzott fokhagymát.
- Forraljuk fel, majd hagyjuk gyöngyözni, adjuk hozzá a reszelt sajtot és pici cukrot.
- A húsos masszából, formázzunk apró golyókat.
- Egy tapadásmentes serpenyőben felforrósítunk 3 evőkanál olajat, és gyorsan megsütjük a húsgombócokat, mindkét oldalon két perc alatt.
- A megpirult gombocokat együk bele a paradicsomos szószba, adjuk hozzá az aprított bazsalikomot.
- Alacsony hőfokon rotyogtatva, 20-30 perc alatt elkészül.