Bableves füstölt hússal

A bableves egy igazi nagyágyú, füstölt hússal, babbal és zöldségekkel készül, így gazdag ízvilágú és laktató fogás, amely tökéletes a hűvösebb napokra. A füstölt hús adja a bableves jellegzetes, mély aromáját, míg a zöldségek és fűszerek harmonikus egyensúlyt teremtenek.

Hozzávalók

  • 40 dkg bab, tetszés szerint
  • 30 dkg füstölt comb
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál lestyán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • só, fűszerpaprika
  • csípős paprika karikák

Elkészítés

  1. A húsvéti sonka főzőlevét, ennél az ételnél érdemes felhasználni.
  2. A hozzávalókat készítsük elő, a zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk tetszés szerinti méretre.
  3. A füstölt húst vágjuk kockákra, a kolbászt szeleteljük vastagabb karikákra.
  4. Tegyük a tűzre, egy nagyobb lábosba a főzőlevet és a babot. Adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, zöldségeket és öntsük fel bő vízzel.
  5. Nagyjából két óra alatt megpuhulnak a hozzávalók, ez idő alatt készítsük el a csipetkét.
  6. Egy tojást, pici sóval verjünk fel, adjunk hozzá, annyi lisztet, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. Néhány perc gyúrás után, csipkedjük apró darabkákra, és bő vízben főzzük ki.
  7. Ha a bab megpuhult, tegyük bele a kolbászt és készítsük el a rántást is.
  8. Két evőkanál zsiradékot forrósítsunk fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, öntsük fel két deci vízzel és csurgassuk a levesbe az elkészült rántást.
  9. Tegyük a levesbe az összezúzott fokhagymát, rotyogtassuk még 10 percig.

Tipp

Tálalásnál tejfölt, csípős paprika karikákat, csipetkét és kenyeret teszek mellé, így mindenki válogathat kedve szerint. A bablevest mindig fejtett babból készítem, így a fagyasztóból kerül elő a főzőlé és a bab is, természetesen száraz babból is készíthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük