A bableves egy igazi nagyágyú, füstölt hússal, babbal és zöldségekkel készül, így gazdag ízvilágú és laktató fogás, amely tökéletes a hűvösebb napokra. A füstölt hús adja a bableves jellegzetes, mély aromáját, míg a zöldségek és fűszerek harmonikus egyensúlyt teremtenek.
Hozzávalók
- 40 dkg bab, tetszés szerint
- 30 dkg füstölt comb
- 1 szál füstölt kolbász
- 5 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej karalábé
- 1 kisebb zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 2 szál lestyán
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsiradék
- só, fűszerpaprika
- csípős paprika karikák
Elkészítés
- A húsvéti sonka főzőlevét, ennél az ételnél érdemes felhasználni.
- A hozzávalókat készítsük elő, a zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk tetszés szerinti méretre.
- A füstölt húst vágjuk kockákra, a kolbászt szeleteljük vastagabb karikákra.
- Tegyük a tűzre, egy nagyobb lábosba a főzőlevet és a babot. Adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, zöldségeket és öntsük fel bő vízzel.
- Nagyjából két óra alatt megpuhulnak a hozzávalók, ez idő alatt készítsük el a csipetkét.
- Egy tojást, pici sóval verjünk fel, adjunk hozzá, annyi lisztet, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. Néhány perc gyúrás után, csipkedjük apró darabkákra, és bő vízben főzzük ki.
- Ha a bab megpuhult, tegyük bele a kolbászt és készítsük el a rántást is.
- Két evőkanál zsiradékot forrósítsunk fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, öntsük fel két deci vízzel és csurgassuk a levesbe az elkészült rántást.
- Tegyük a levesbe az összezúzott fokhagymát, rotyogtassuk még 10 percig.
Tipp
Tálalásnál tejfölt, csípős paprika karikákat, csipetkét és kenyeret teszek mellé, így mindenki válogathat kedve szerint. A bablevest mindig fejtett babból készítem, így a fagyasztóból kerül elő a főzőlé és a bab is, természetesen száraz babból is készíthető.