Házi Csontleves – Az Igazi Tápláló Finomság

Házi Csontleves – Az Igazi

A házi csontleves nem csupán egy egyszerű étel – ez a hagyományos magyar konyha igazi kincse, amely tele van ízekkel és tápanyagokkal. A házi csontleves egy igazi erőleves, amely nemcsak az ízekben gazdag, hanem a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően tápláló és egészséges is. A csontok főzésével nemcsak egy mély, gazdag ízt adunk a levesnek, hanem kollagént, ásványi anyagokat és egyéb jótékony anyagokat is kinyerünk belőlük.

Hozzávalók a Házi Csontleveshez / 4 adag

  • 1 kg húsos sertéscsont (vagy más húsos csont, pl. csirkemell csontja, pulykaszárny)
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 0,25 fej kelkáposzta
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 szál lestyán
  • Ízlés szerint petrezselyem levél
  • 15 szem egész bors
  • Ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csontok előkészítése: a legjobb eredmény érdekében válogass különböző típusú csontokat, mint például sertéscsont, csirkemell csontja vagy pulykaszárnyak. Mielőtt feltennéd főzni, forrázd le és öblítsd le alaposan őket. Ezután hideg vízbe tedd fel a csontokat, hogy minél gazdagabb ízű alapot kapj.

2. Zöldségek előkészítése: a házi csontleves titka a friss zöldségekben rejlik. Tisztítsd meg és mosd meg a zöldségeket, majd szeleteld tetszés szerint. A sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó és a kelkáposzta mind hozzájárulnak a leves gazdag ízéhez.

3. Főzés: miután a csontok elkezdtek felforrni, folyamatosan szedd le a habot egy szűrő segítségével. Ezt követően tedd bele az előkészített zöldségeket, majd ízesítsd sóval és borssal. Az igazi házi csontleves titka, hogy kis lángon, gyöngyözve főzzük legalább 2-3 órán keresztül. Így a csontok teljesen kiadják a húsos, gazdag ízüket, miközben a zöldségek megpuhulnak és finoman átadják az ízeiket.

4. Tálalás: miután elkészült a csontleves, pihentesd 10-15 percig, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Szűrd le a levest, és a húsos csontokat, húsdarabokat szedd külön tálba, hogy mindenki kedvére válogathasson. A legjobb, ha cérnametéltet, orsótésztát, vagy egy kis friss eperlevelet kínálsz mellé – így teljes élményt nyújtasz!házi csontleves

Tippek a Tökéletes Házi Csontleveshez

  • Ne siess! A legfinomabb csontleves akkor készül, ha türelmesen hagyod a csontokat és zöldségeket főzni, hogy minden íz kioldódjon.
  • Használj friss, szezonális zöldségeket! A friss hozzávalók nemcsak ízletesebbé teszik a levest, de még egészségesebbé is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük