A lasagne rétegezett tésztalapokból, szaftos raguból és krémes besamelmártásból készül, végül reszelt sajttal megszórva aranybarnára sütjük. Gazdag és ízletes étel, az olasz konyha nagy klasszikusa, Az ízek egyensúlya nagyon fontos a lasagne sikeréhez.
Hozzávalók
- 500 g gramm vegyes darált hús (marha- és sertéshús)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa lereszelve
- 1 szál zeller apróra vágva
- 750 ml paradicsompüré
- 150 g borsó (elhagyható)
- 1 dl bor (elhagyható)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 babérlevél
- evőkanál zsiradék
- só, bors
- 2 dl víz
Basamel:
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- 700 ml tej
- csipet szerecsendió reszelve
- késhegynyi őrölt bors, só
- 250 gramm lasagna tészta
- 200 gramm ízlés szerinti reszelt sajt, lehetőleg parmezan
Elkészítés
- A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és lassú tűzön (gyakran megkeverve) addig pirítjuk, amíg megpuhulnak.
- Felöntjük a paradicsompürével, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.
- Amíg a ragu készül, addig a besamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet.
- A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást.
- Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.
- Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal.
- Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
- Az utolsó réteg besamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.
- Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.