Lasagne

A lasagne rétegezett tésztalapokból, szaftos raguból és krémes besamelmártásból készül, végül reszelt sajttal megszórva aranybarnára sütjük. Gazdag és ízletes étel, az olasz konyha nagy klasszikusa, Az ízek egyensúlya nagyon fontos a lasagne sikeréhez.

Hozzávalók

  • 500 g gramm vegyes darált hús (marha- és sertéshús)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa lereszelve
  • 1 szál zeller apróra vágva
  • 750 ml paradicsompüré
  • 150 borsó (elhagyható)
  • 1 dl bor (elhagyható)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • evőkanál zsiradék
  • só, bors
  • 2 dl víz

Basamel:

  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 700 ml tej
  • csipet szerecsendió reszelve
  • késhegynyi őrölt bors, só
  • 250 gramm lasagna tészta
  • 200 gramm ízlés szerinti reszelt sajt, lehetőleg parmezan

Elkészítés

  1. A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és lassú tűzön (gyakran megkeverve) addig pirítjuk, amíg megpuhulnak.
  3. Felöntjük a paradicsompürével, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.
  4. Amíg a ragu készül, addig a besamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet.
  5. A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást.
  6. Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.
  7. Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  9. Az utolsó réteg besamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal.
  10. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.
  11. Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük