A fasírt egy klasszikus magyar étel, amely laktató, ízletes és számos változatban elkészíthető. Ezek az ízletes húsgombócok előre elkészíthetőek és fagyaszthatóak is. Egyszerű elkészíteni, sütve vagy pirítva, előételként vagy főételként is felszolgálhatjuk.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- zsemlemorzsa
Elkészítés
- A zsemléket áztassuk be, hideg tejbe.
- Az apró kockákra vágott vöröshagymát, kevés olajon dinszteljük meg.
- A darált húst keverjük össze, az egész tojásokkal, szórjuk bele a fűszerpaprikát, az összezúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a kihűlt vöröshagymát, sózzuk és szórjuk meg borssal.
- A zsemléket nyomkodjuk ki, és tegyük a húsmasszához, így keverjük össze alaposan, majd kis időre tegyük a hűtőbe.
- Addig, készítsük elő a zsemlemorzsát és tegyük a tűzhelyre az olajat.
- A húsmasszából apró golyókat formázunk, a két tenyerünk között. Kissé lapítsuk meg, forgassuk bele a zsemlemorzsába és a forró olajban, fedő alatt süssük meg.
Tipp
- A fasírt alapja a darált hús, érdemes a hentesnél kiválasztani a húst, majd ledaráltatni.
- Az egyik legfontosabb dolog, a jó minőségű darát hús, ezért combot és dagadót célszerű összekeverni.
- Sokkal szaftosabb és zamatosabb lesz a fasírt, ha a vöröshagymát, kevés olajon megdinszteljük és így keverjük bele a masszába.
- Tökéletes húsgombócok készítéséhez tartson a közelben egy tál hideg vizet, és nedves kézzel sodorja a húsgombócokat.