Túrós pite

A túrós pite egy klasszikus magyar sütemény, amely puha tésztával és krémes túrós töltelékkel varázsolja el az édesszájúakat. A túrós pite egyszerűen készíthető, házias sütemény, amit alakbarát változatban is elkészíthetünk.

Hozzávalók

Tészta

  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg durumbúza sima liszt
  • 8 dkg fruktóz
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott evőkanál tejföl

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 8 dkg fruktóz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagyobb evőkanál tejföl
  • 3 darab tojás
  • 10 dkg mazsola (opcionális)

Tetejére

  • 1 evőkanál joghurt

Elkészítés

  1. A tésztához a liszteket elkeverjük a sóval, sütőporral, fruktózzal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
  2. Puha állagú tésztát gyúrunk, cipó alakúra formázzuk és kettéosztjuk a tésztát.
  3. Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  4. Az egyik tésztagombócot a tepsi méretére nyújtjuk és belefektetjük a tepsibe.
  5. A töltelék elkészítéséhez a túrót összetörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, fruktózt, és a citrom reszelt héját.
  6. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a túrós masszába.
  7. Az elkészített tölteléket rásimítjuk a tepsibe fektetett tésztára, majd a másik adag tésztagombócot is kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük.
  8. Villával megszurkáljuk, lekenjük a joghurttal és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 perc alatt pirosra sütjük.
  9. Az elkészült süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük, és meghintjük fruktózzal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük