A túrós pite egy klasszikus magyar sütemény, amely puha tésztával és krémes túrós töltelékkel varázsolja el az édesszájúakat. A túrós pite egyszerűen készíthető, házias sütemény, amit alakbarát változatban is elkészíthetünk.
Hozzávalók
Tészta
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg durumbúza sima liszt
- 8 dkg fruktóz
- 10 dkg puha vaj
- 1 darab tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csapott evőkanál tejföl
Töltelék
- 50 dkg túró
- 8 dkg fruktóz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagyobb evőkanál tejföl
- 3 darab tojás
- 10 dkg mazsola (opcionális)
Tetejére
- 1 evőkanál joghurt
Elkészítés
- A tésztához a liszteket elkeverjük a sóval, sütőporral, fruktózzal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is.
- Puha állagú tésztát gyúrunk, cipó alakúra formázzuk és kettéosztjuk a tésztát.
- Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- Az egyik tésztagombócot a tepsi méretére nyújtjuk és belefektetjük a tepsibe.
- A töltelék elkészítéséhez a túrót összetörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt, fruktózt, és a citrom reszelt héját.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a túrós masszába.
- Az elkészített tölteléket rásimítjuk a tepsibe fektetett tésztára, majd a másik adag tésztagombócot is kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük.
- Villával megszurkáljuk, lekenjük a joghurttal és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 perc alatt pirosra sütjük.
- Az elkészült süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük, és meghintjük fruktózzal.