A könnyű csomózott briós egy olyan recept, amely tökéletesen illeszkedik a modern konyhákba, hiszen egyszerűen elkészíthető, mégis rendkívül finom és gazdag ízvilággal rendelkezik. Kiváló harapnivaló, minden reggelihez vagy uzsonnához remek választás.
Hozzávalók
- 300 gramm búzafinomliszt (BL-55)
- 150 ml tej
- 1 egész tojás
- 30 gramm vaj
- 8 gramm élesztő
- 30 gramm cukor
- reszelt citromhéj
A Csomózott Briós Elkészítése
- Öntsük robotgép táljába a langyos tejet és élesztőt, adjunk hozzá pici cukrot.
- A felfutott élesztőhöz adjuk a többi hozzávalót és állítsuk össze a tésztát.
- Alacsony fokozaton, nagyjából 5 perc alatt összekeverednek a hozzávalók, utána tegyük magasabb fokozatra. Nagyjából 10 perc eltelte után, a tál faláról kezd leválni a tészta és apró hólyagocskák jelennek meg, ekkor a tészta elkészült.
- Hagyjuk a keverőtálban, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 3 órán keresztül.
- A megkelt tésztát, borítsuk deszkára és osszuk 15 szeletre. Formáljunk nagyjából 8 cm-es csíkokat a tésztából, amit csak egyszerűen csomózzunk meg. Rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk pihenni 20 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben a briósokat kenjük meg olvasztott vajjal, hintsük meg fahéjas cukorral vagy mazsolával. Nagyjából 25- 30 perc alatt készül el.
- Fogyaszthatjuk lekvárral, vajjal vagy nutellával megkenve.
Kérdések a Könnyű Csomózott Briósról
- Miért nem kel meg a tészta?
Lehet, hogy az élesztő nem volt friss vagy nem a megfelelő hőmérsékletű tejet használtál. A langyos tej (nem túl forró) segít aktiválni az élesztőt, ami elengedhetetlen a tészta megkeléséhez. Ha a tészta nem kel meg megfelelően, próbáld meleg, huzatmentes helyen pihentetni, és győződj meg arról, hogy az élesztő valóban friss.
Lehet más lisztet használni a búzafinomliszt helyett?
- Igen, használhatsz más típusú lisztet, de a textúra és a végeredmény kissé eltérhet. A BL-55-ös liszt kifejezetten puha, foszlós tésztát ad, így ha más liszttel helyettesíted, az állag megváltozhat.
Milyen alternatívákat használhatok a mazsola helyett?
- A mazsola helyett használhatsz szárított áfonyát, barackot, diót vagy akár csokoládé darabokat is, hogy egy másfajta ízvilágot érj el. Az édes ízek mellett a fahéjas cukorral is kiválóan díszítheted.
Miért érdemes a tésztát 3 órán keresztül kelteni?
- Az alapos kelesztés biztosítja, hogy a tészta könnyű és légies legyen. A hosszú kelesztési idő alatt az élesztőnek van elég ideje dolgozni, és a tészta szerkezete is finom, puha lesz.
Miért fontos a pihenési idő a formázás előtt?
- A pihenési idő lehetővé teszi, hogy a tészta tovább fejlődjön, és a gluténhálózat kialakuljon, ami biztosítja a puha, foszlós állagot.
Milyen más díszítés javasolható a briósra?
- A briósokat díszítheted finomra őrölt dióval, mandulaforgáccsal vagy cukormázzal. Ha valami különlegeset szeretnél, próbáld ki a fahéjas-almás tölteléket is!