Könnyű csomózott briós

konnyu-csomozott-brios

A könnyű csomózott briós egy olyan recept, amely tökéletesen illeszkedik a modern konyhákba, hiszen egyszerűen elkészíthető, mégis rendkívül finom és gazdag ízvilággal rendelkezik. Kiváló harapnivaló, minden reggelihez vagy uzsonnához remek választás.

Hozzávalók

  • 300 gramm búzafinomliszt (BL-55)
  • 150 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 30 gramm vaj
  • 8 gramm élesztő
  • 30 gramm cukor
  • reszelt citromhéj

A Csomózott Briós Elkészítése

  1. Öntsük robotgép táljába a langyos tejet és élesztőt, adjunk hozzá pici cukrot.
  2. A felfutott élesztőhöz adjuk a többi hozzávalót és állítsuk össze a tésztát.
  3. Alacsony fokozaton, nagyjából 5 perc alatt összekeverednek a hozzávalók, utána tegyük magasabb fokozatra. Nagyjából 10 perc eltelte után, a tál faláról kezd leválni a tészta és apró hólyagocskák jelennek meg, ekkor a tészta elkészült.
  4. Hagyjuk a keverőtálban, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 3 órán keresztül.
  5. A megkelt tésztát, borítsuk deszkára és osszuk 15 szeletre. Formáljunk nagyjából 8 cm-es csíkokat a tésztából, amit csak egyszerűen csomózzunk meg. Rendezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk pihenni 20 percig.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben a briósokat kenjük meg olvasztott vajjal, hintsük meg fahéjas cukorral vagy mazsolával. Nagyjából 25- 30 perc alatt készül el.
  7. Fogyaszthatjuk lekvárral, vajjal vagy nutellával megkenve.brios

Kérdések a Könnyű Csomózott Briósról

  1. Miért nem kel meg a tészta?

Lehet, hogy az élesztő nem volt friss vagy nem a megfelelő hőmérsékletű tejet használtál. A langyos tej (nem túl forró) segít aktiválni az élesztőt, ami elengedhetetlen a tészta megkeléséhez. Ha a tészta nem kel meg megfelelően, próbáld meleg, huzatmentes helyen pihentetni, és győződj meg arról, hogy az élesztő valóban friss.

Lehet más lisztet használni a búzafinomliszt helyett?

  • Igen, használhatsz más típusú lisztet, de a textúra és a végeredmény kissé eltérhet. A BL-55-ös liszt kifejezetten puha, foszlós tésztát ad, így ha más liszttel helyettesíted, az állag megváltozhat.

Milyen alternatívákat használhatok a mazsola helyett?

  • A mazsola helyett használhatsz szárított áfonyát, barackot, diót vagy akár csokoládé darabokat is, hogy egy másfajta ízvilágot érj el. Az édes ízek mellett a fahéjas cukorral is kiválóan díszítheted.

Miért érdemes a tésztát 3 órán keresztül kelteni?

  • Az alapos kelesztés biztosítja, hogy a tészta könnyű és légies legyen. A hosszú kelesztési idő alatt az élesztőnek van elég ideje dolgozni, és a tészta szerkezete is finom, puha lesz.

Miért fontos a pihenési idő a formázás előtt?

  • A pihenési idő lehetővé teszi, hogy a tészta tovább fejlődjön, és a gluténhálózat kialakuljon, ami biztosítja a puha, foszlós állagot.

Milyen más díszítés javasolható a briósra?

  • A briósokat díszítheted finomra őrölt dióval, mandulaforgáccsal vagy cukormázzal. Ha valami különlegeset szeretnél, próbáld ki a fahéjas-almás tölteléket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük