Egyszerű de rafinált receptek

Útravaló

Zsálya

zsalya

Már a középkorban is kedvelt és nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt. A kereskedelemben leginkább a levelek kerülnek forgalomba.

zsalya

A zsályát időtlen idők óta nagy becsben tartja az emberiség. Sokáig csak papok gyűjthették, ezt a csodálatos növényt és ők is csak rituális fürdő után. A monda szerint, annak idején Salamon király templomát is zsályával tisztították meg. A néphagyomány szerint a bölcsesség növénye, illetve a kertben gazdagon nővő zsálya azt biztosítja, hogy a háztartást erélyes, határozott háziasszony vezeti. Régen úgy tartották, ha zsálya nő a kertben, akkor minden betegségtől megmenekül a család.

A zsályalevelek hasznos gyógynövényként is szerepelhetnek a házipatikában. Főleg női bajok esetén javasolható a zsálya fogyasztása, mivel úgynevezett fitoszterolokat tartalmaz, melyek a klimax idején jelentkező hőhullámok csillapítására lehet előnyös. Fertőtlenítő, gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással is rendelkezik, így forrázata illóolaj és cseranyag tartalmánál fogva torokgyulladásnál vagy szájbetegségeknél öblögetésre, illetve foghúzás utáni sebkezelés céljából is alkalmazható.

Belsőleg bélhurut esetén, illetve epekiválasztás segítségére nagyon jó hatású lehet. Jótékonyan hat hurutos köhögésre, láz, migrén és menstruációs fájdalom fellépésekor. Összehúzó és szárító hatásánál fogva érdemes zsályafőzettel átöblíteni az erősen zsírosodó hajat. Állapotos nőknek nem ajánlott a fogyasztása, mivel nagyobb mennyiségben vérbőséget okozhat. Bizonyítottan csökkenti az anyatej termelését, illetve segíthet megelőzni a tejmirigyek gyulladását.

A kertben ültetve is nagy hasznát vehetjük, ugyanis elriasztja hernyókat, különösen a káposztalepkéket.

Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket például kacsa, liba, pulyka, vadhúsok vagy töltelékek. Alkalmas még halak, pástétomok, tészták ízesítésére is. Mennyiségét, azonban óvatosan adagoljuk. Egy szó, mint száz a zsálya ideális fűszernövény, különösen azért, mert étrendünkben sokféle zsír található, a zsálya pedig megváltást nyújthat az epebajosoknak is.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük