Egyszerű de rafinált receptek

Tiramisu a tradicionális olasz desszert

Tiramisu a tradicionális olasz desszert

A tiramisu egy elegáns, réteges, tradicionális olasz desszert. A szó jelentésére többféle értelmezés is található. Tudomásom szerint a “Tirare” jelentése: húzni, a “Mi” jelentése: engem, “Sú” jelentése: fel. A mi értelmezésünk szerint, talán a rázz fel vagy dobj fel, rángass fel, kifejezés a legtalálóbb.

Tiramisu a tradicionális olasz desszert

Eredetét tekintve, többféle legenda is kering, egyes források szerint, már a 17. században ismerték. Cosimo di Medici toszkán herceg tiszteletére készítették, helyi cukrászok. A legvalószínűbb nézet szerint a Tiramisu, az 1960-as években született, mégpedig egy venetói étteremben. Kötelező alapanyagai a piskóta, mascarpone, tojás, cukor, kávé, amoretto.

Sok olasz asztalon az étkezések végén feltálalt gyümölcs helyett, desszertet szolgálnak fel. Magától értetődik, hogy erre a kényeztetésre, egy pazar, feledhetetlen íz kombináció a legmegfelelőbb. Az olasz desszert készítés, olyan mint az olasz konyha, ahol olyan ételek létrehozása a cél, amely mindenekfelett a családi örömöket hívatott szolgálni. Kétségtelen, hogy az egyik legnépszerűbb olasz desszert a tiramisu.

A tiramisu olyan, mint egy szimfónia. Az édes és a keserű találkozását kell összhangba hozni. Elkészítése egyszerű ugyan, de egy, két szempontot érdemes szem előtt tartani. A könnyű, finom piskóta valamint a selymesen, lágy krém találkozásának összehangolása, igényel némi figyelmet, ahhoz, hogy a különböző összetevőkből, kifinomult mégis intenzív ízvilágot kapjunk.

  • babapiskóta vásárlásánál tartsuk szem előtt, hogy áztatásnál magába szívja a krémet, tehát legyen ropogós, de ne száraz
  • a kávé legyen erős, eszpresszó jellegű, hiszen a keserű és édes ízkombináció alapját ez adja meg, ez vonatkozik a kakaóra is
  • habos, levegős, selymes textúrájú krémet készíteni csak alapos kidolgozással lehet, tehát erre ne sajnáljuk az időt
  • Amoretto vagy Marsala likőr, illetve rum illik hozzá ugyan, de ha kisgyerekek is fogyasztják, ez az alapanyag elhagyható
  • nyáron is bátran fogyasztható, ha a tojásfehérjét elhagyjuk, a tojássárgáját pedig forró vízfürdőn pasztörizáljuk

Ma már számos tiramisu variáció áll rendelkezésre, aki egyszer megpróbálta és rabja lett ennek a csodás édességnek az biztos, hogy nem vár különleges alkalomra a felszolgálásával.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük