Egyszerű de rafinált receptek

Útravaló

Oregánó azaz szurokfű

Egy újabb gyógy- és fűszernövény, mely vadmajoránna, szurokfű vagy balzsamfű néven is ismert. A néphagyomány szerint gyógyítja a szomorúságot és a lelki fájdalmat, megóv a gonosztól és megkönnyebbülést hoz a nehéz szívnek.Régen divatosabb volt, manapság csak az olasz konyha fűszere, pedig tudása ennél jóval változatosabb. Az oregano a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, enyhíti az orrmelléküreg gyulladást is. Ezt már az ókori Egyiptomban és Görögországban is tudták és használták.

Ha valakinek hiányozna a házipatikájából az oregano olaj, akkor eljött az ideje, hogy beszerezze. A párizsi Orvostudományi Egyetemen történt kísérletek szerint, az oregano olaj számos baktérium ellen hatásosan vette fel a küzdelmet, mint például a staphylococcus, melyről köztudott, hogy kórházi járvány kialakulásáért felelős és ráadásul jó pár antibiotikumra rezisztens is. Laboratóriumi körülmények között jelentős mértékben pusztította el példának okáért a pneomococcus, staphylococcus baktériumokat is. Sok baktériumtörzs ellen vette fel a küzdelmet. A természet egy kivételes antibiotikummal ajándékozott meg, ezért méltó helye van a házipatikában.

A növény leveleiből készített főzet segítséget nyújthat fejfájás, idegkimerültség, ingerlékenység esetén. Különösen jótékony a kimerültség és a túlzott lelki terhelés miatt kialakult fejfájásra. A belőle készült tea étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögés csillapító hatású is. Előnyösen hat az emésztésre, segíti az epe kiválasztását és megelőzi a felfújódást. Olaja párologtatóba cseppentve is hatásos, ugyanis nem csak nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, hanem asztmás és szénanáthás panaszoknál is segítséget nyújtanak.

Fűszerként jobban ismertté vált, hiszen az olasz konyha ételeit ízesíti leginkább. Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít, néhol a majoránna pótlására is használják. Egyes levesek, főzelékek, bab, paradicsom, húsételek, pizzák ízesítésére is használható.

Kép:pixabay.com

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük