Egyszerű de rafinált receptek

Útravaló

Füge az édenkert gyümölcse

füge

Füge

Már az ókorban is telepítették, leginkább édes termése miatt. A fügét még a Biblia is megemlíti, hiszen Ádám és Éva első ruházata a fügefa levél volt. A füge, úgy mint az alma az édenkert gyümölcse.fügebokor
Egyre több kertben található fügefa bokor, védett helyen, a fagyoktól takargatva hosszú ideig megmaradhat. A termés kényes 2-3 napig marad meg, utána megerjed és penészedik. Az érett füge édes, belül telis tele van aprócska magvakkal.

Az egyik legjobb rost és kalcium forrás. Található benne A, B1, B2, B6, A, C, E, K vitamin, valamint mangán, réz, vas, magnézium, folsav, nátrium és cink, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. Cukortartalma jelentős, ezért a fogyókúrázok mellőzzék az étrendjükből. Igen nagy rosttartalma, ezért emésztési problémák vagy renyhe bélműködés esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Számos területen fejtheti ki jótékony hatását, így rendkívüli módon hat az emésztésre, főzete jó hatással van a légzőszervekre. Nemcsak a termése, de a levelei is hasznosak, hiszen a fügefalevél teája erős vércukor csökkentő hatással bír. A növény tejnedvét külsőleg kisebb fájdalom enyhítésére használják, ezen kívül baktériumellenes hatású is.

Az egészséges gyümölcs sokféle képen használható fel, ha tehetjük elsősorban frissen fogyasszuk, de aszalva is nagy hasznunkra válik. Készíthetünk belőle pálinkát, bort, tehetjük salátákba, müzlibe, süthetjük süteménybe, de még pizzára is feltétként elhelyezve. A gyenge terméseket sok helyen megszárítják, pörkölik és kávét készítenek belőle. Az olaszok pármai sonkával, mozzarella sajttal kiegészítve frissen fogyasztják.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük