Egyszerű de rafinált receptek

Útravaló

Borsmenta

borsmenta

A kellemes illatú borsmenta talán az egyik legrégebbről ismert fűszer és gyógynövény. Már az ókori görögök is alkalmazták, ugyanis a lakomák után mentaágakat rágcsáltak, így serkentve az emésztést.

borsmenta
borsmenta

A monda szerint Menthe nimfa volt, akire szemet vetett Hádész. Szemfüles felesége, Perszefóné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt. Többféle legenda is kering a mentáról, de az bizonyos, hogy hatásait évszázadok óta élvezi az emberiség.

A borsmenta illóolajának legfontosabb alkotórésze a mentol. További alkotórészei a menton, karvon, karvakrol, limonén. Az olajat a frissen szedett virágrügyes hajtásokból nyerik. Illóolaját a gyógyszerészetben, illetve a kozmetika- és az élelmiszeriparban hasznosítják, gondoljunk csak a közkedvelt rágógumira vagy köhögés csillapító szirupra.

Ha valami nyomja a gyomrunkat készítsünk borsmenta teát. Oldja a görcsöket, megszünteti a puffadást, illóolaj tartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Frissítő hatású lehet a nyári forróságban a borsmentás tusfürdő. Nyáron frissítő borsmentás jeges teát a növény leveleiből készíthetünk. A kezdődő rosszullét vagy a hányinger kiválóan csillapítható egy csésze borsmenta teával. A borsmenta illóolaja több baktérium és gomba fejlődését is gátolhatja, valamint bizonyos herpesz vírusok elpusztításában is segíthet. Enyhíti a migrén és a megfázás tüneteit, valamint nyugtatja és csillapítja az izmok működését.

A borsmenta kiváló fűszer, érdemes kertben vagy balkonon is tartani.

Forrás: pixabay.com

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük