Illóolajok

Az aromaterápiában az illóolajoké a főszerep. Az aroma egy érzékszervi benyomás, mely az íz és illat által jön létre. Az illóolaj a természet része, hiszen az illóolajos növények fő hatóanyagai.

LilaLicsi -illoolaj-01.
Az aromák világa, jóformán egyidős az emberiséggel, hiszen már a Bibliában is olvashatunk a mirháról és tömjénről. Több száz kínai kézirat, vagy ókori Egyiptomi kőbe vésett tábla számol be, az illóolajos növényekről. Ma már az aromaterápia besorolható az orvoslásba, vagy az alternatív medicinába.

Az illóolajok többsége könnyű, tiszta, nem olajos állagú, viszont csak zsíros olajokban vagy alkoholban oldódnak. Nagyon illékonyak, így levegővel érintkezve hamar elpárolognak. Sokféle módon használhatjuk otthon az illóolajokat és biztonsággal élvezhetjük jótékony hatásukat, ha betartunk néhány jó tanácsot.

 • nem ajánlott belsőleg alkalmazni
 • megfelelőn hígítsuk az illóolajokat, mielőtt a bőrrel érintkezne, hiszen egyes illóolajok bőrirritációt okozhatnak
 • némely illóolaj fényérzékeny, ezért ne használjuk napsütésnek kitett bőrfelületen
 • ne használjuk terhesség alatt, újszülötteknél, csecsemőknél
 • nem javasolt légzőrendszeri allergiás megbetegedéseknél, illetve epilepsziásoknál

Érdekes módon a legtöbb ember ösztönösen vonzódik a számára kedvező illatokhoz. Minden egyes illóolaj, egyéni tulajdonsággal rendelkezik, így ha jobban megismerjük őket, már ösztönösen megtaláljuk a nekünk kedvezőt.

Hogyan használjuk

 • Természetes és egyben nagyszerű illatosítói lehetnek otthonunknak, így párologtatóban használva tudjuk élvezni kellemes tulajdonságait
 • A legkellemesebb és leghatásosabb kezelést az illóolajos fürdő használata adja. Megnyugtatnak, ellazítanak emellett jó hatással van a bőrre vagy a fájó izmokra.
 • Meghűlés esetén, inhalálással tudjuk hatékonyan alkalmazni
 • A levegőbe permetezett illat kevésbé lesz intenzív, így szórófejes üvegbe töltve, vízzel keverve használhatjuk a szoba illatosítására
 • Adagolhatjuk vegytiszta, illatmentes tisztítószerekhez is, vagy vatta pamacsra csepegtetve, a porszívó porzsákjába helyezve illatosíthatjuk szobánkat.
 • Jótékony hatásait a kozmetikai szerekbe keverve is élvezhetjük vagy akár egy masszázs alkalmával

Akár az elménk vagy érzelmeink megnyugtatása is legyen a cél, mindenképpen szerencsés választás, hiszen segít az egyensúly megteremtésében vagy fenntartásában.

 

 

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!