Opciók nyomtatása

Rizsfelfújt

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Menük
Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítéső idő: 20 perc Főzési idő: 40 perc Teljes Idő: 1 óra
Adag 4
Hozzávalók
  • 20 dkg rizs
  • 0,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 8-10 dkg porcukor
  • pici vaj a forma kikenéséhez
  • csipetnyi só
  • 10 dkg mazsola (opcionális)
Elkészítés
  1. A megtisztított, megmosott rizst edénybe tesszük és egy csipetnyi sóval annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Takarék lángon félig puhára főzzük.

  2. Ha a rizs a vizet beitta, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd apránként felengedjük a fél liter tejjel. Időnként megkevergetve puhára főzzük. (Mindig adjunk hozzá egy kevés tejet, ha a rizs az előző felöntést beitta.) Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot és ezzel főzzük készre. Belekeverünk 10 dkg mazsolát, a reszelt citromhéjat és hagyjuk kihűlni.

  3. Közben a három tojás sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral és 5 dkg lágy vajjal, amit óvatosan a kihűlt rizshez adunk. 

  4. A 3 tojás fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük és lazán a rizshez keverjük. 

  5. Magas peremű tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, belesimítjuk a rizsmasszát és előmelegített, közép meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

  6. Forrón, kockákra szelve, porcukorral meghintve tálaljuk. Málna öntet, sárgabarackíz, csokoládé, karamell öntet illik hozzá.

Note

A kész masszának könnyűnek, habszerűnek kell lennie. Alulról fölfelé kavargatva keverjük a rizshez a habot, hogy ne törjön meg. A cukrot azért adjuk később a rizshez, mert ha együtt főzzük, leragad, esetleg leég.

Kulcsszavak: Rizsfelfújt, édesség recept, sütemény recept
LilaLicsi