Opciók nyomtatása

Non plus ultra

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Menük
Nehézség Középszint
Idő
Elkészítéső idő: 15 perc Főzési idő: 10 perc Pihenő idő: 30 perc Teljes Idő: 55 perc
Adag 4
Legjobb évszak Egész évben megfelelő
Hozzávalók
  • 300 gramm búzafinomliszt
  • 200 gramm vaj (hidegen)
  • 200 gramm porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Habhoz:
  • 3 tojás fehérje
  • 230 g porcukor
  • 1 facsarás citromlé
  • Összeállításhoz:
  • dió (ízlés szerint)
  • jó fajta házi lekvár
Instructions
  1. Tészta elkészítése:

    Első lépésként a tészta hozzávalót gyúrjuk össze, ugyanis amíg a hűtőben pihen a tésztánk, addig elkészítjük a habos masszát. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyúrjunk sima, egyenletes tésztát. Csomagoljuk be és pihentessük a hűtőben.

  2. Máz elkészítése:

    A tojásfehérjéből, a hozzá adagolt cukorból és a citromléből sűrű, kemény habot készítünk és betöltjük habzsákba.

  3. Összeállítás:

    A tésztát nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.

    A tészta korongokra, kis halmokat nyomunk a habból.

    150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, nagyjából 8-10 percre.

    Az elkészült süteményeket nyitott ajtónál hagyjuk hűlni.

    Amikor langyosra hűltek a korongok, jó fajta lekvárral, kettesével összeragasztjuk.

Note

Sütés előtt a habcsókos masszára szórhatunk darált diót, akár a habba is keverhetjük, mert így ízletesebb lesz a süteményünk. Ismerek olyan változatot is, hogy diót szúrnak a habba, így nem esik le a megsült süteményről a habkorong. Készíthetjük meggy vagy ribizli lekvárral is.

Kulcsszavak: Non plus ultra
LilaLicsi