Opciók nyomtatása

Lasagna

Főzési eljárás ,
Nemzeti konyha
Menük
Nehézség Középszint
Idő
Elkészítéső idő: 20 perc Főzési idő: 30 perc Teljes Idő: 50 perc
Adag 4
Legjobb évszak Egész évben megfelelő
Hozzávalók a raguhoz
  • 500 gramm darált marhahús
  • 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 szál sárgarépa lereszelve
  • 1 szál zeller apróra vágva
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (vagy 3 dl passzírozott paradicsom)
  • 1 zúzott fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 2 dl víz
  • só, bors (ízlés szerint)
  • Besamel
  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 700 ml tej
  • csipetnyi szerecsendió reszelve
  • késhegynyi őrölt bors
  • 250 gramm lasagna tészta
  • 200 gramm ízlés szerinti reszelt sajt (lehetőleg parmezan)
Elkészítés
  1. A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. 

  2. Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. 

  3. Felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.

  4. Amíg a ragu készül, addig a besamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. 

  5. A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást. Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.

  6. Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg besamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal.

  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.

Kulcsszavak: lasagna, lasagne, húsos étel
LilaLicsi