Lasagna

A klasszikus bolognai változat több lépésben készülő étel, de a krémes, szaftos ragu a réteges tésztával és sajttal megérdemli a vezető szerepet. A legfontosabb, hogy a tészta és a mártás harmóniában legyen.

Lasagna
Hozzávalók a raguhoz
Besamel
Elkészítés
-
A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát.
-
Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és nagyjából 5 percig együtt pirítjuk.
-
Felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.
-
Amíg a ragu készül, addig a besamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet.
-
A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást. Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.
-
Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg besamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal.
-
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.