Zserbószelet
Ennek a népszerű klasszikus édességnek többféle változata létezik, mely a csoki, dió és a sárgabarack harmonikus kombinációjának köszönheti népszerűségét.

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj vagy Rama
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 darab tojás sárgája
- 1 darab tojás
- fél dl tej
- csipetnyi só
- 1 löttyintés rum
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- baracklekvár ízlés szerint
Máz:
- 9 teáskanál kristálycukor
- 5 teáskanál víz
- 3 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
A puha vajat összekeverjük a cukorral, a tojással és a tojás sárgájával. Közben a tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztőt és a vajas keveréket. Jól kidolgozzuk, összegyúrjuk és három részre osztjuk.
A diót összevegyítjük a cukorral és a citromhéjával.
Mindegyik lapot 35×25 cm-es nagyságúra nyújtjuk. Kivajazott tepsibe fektetjük az első lapot, villával megszurkáljuk, majd elsimítjuk a lekvárt és megszórjuk a dió felével. Ráhelyezzük a másik lapot és hasonlóképpen kenjük és szórjuk meg. Végül a harmadik lappal befedjük.
Az összeállított süteményt megszurkáljuk és egy órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a megkelt süteményt szép aranysárgára sütjük, ehhez nagyjából 25-30 perc szükséges. Eközben elkészíthetjük a kakaómázat, melyet a kihűlt sütemény tetejére simítunk.
Vélemény, hozzászólás?