Túrós táska recept

Egyik kedvenc péksüteményünk a túrós táska. Igazi klasszikus a könnyű, foszlós tésztájával, finom, szaftos házi túróval és mennyei illatokkal megfűszerezve.

Túrós táska

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg pásztói búzafinomliszt (BL-55) átszitálva
  • 10 dkg vaj megolvasztva
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 2,5 – 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál pásztói étkezési búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére:

  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál tejföl

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk meg, egy deci kéz meleg tejben, amihez adjunk egy teáskanál cukrot is.

Amíg ez élesztő dolgozik, addig szitáljuk tálba a lisztet, majd tegyük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót, a puha vajat, tojás sárgáját végül az élesztőt. A tejet fokozatosan adagolva, kezdjük el dagasztani a tésztát. Lágy, fényes, hólyagokkal teli tésztát kapunk, ami a kezünkről leválik.

Meleg helyre téve, tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük a duplájára.

Közben készítsük el a tölteléket, amihez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval, keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.

Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát. Nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra, majd szeleteljük, 10×10 centiméteres darabokra. A négyzetek közepére, halmozzunk, bő, egy evőkanál tölteléket, majd a tészta négy sarkát, hajtsuk egymásra.

Túrós táska
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kis távolságot hagyva a táskák között, majd meleg helyen kelesszük még 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, a süteményeket megkenjük a felvert tojás és tejföl keverékével és nagyjából 15 perc alatt, készre sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!