A kertből szedett zsenge tökből nem is készülhet más, mint egy jó, kapros tökfőzelék. Lehet szeretni is, meg nem is, aki a kedvelők táborába tartozik, az télen fagyasztott alapanyagból készíti. A tökfőzelék ízélményén, azonban ez, semmit sem változtat.

Hozzávalók:
- 1 nagy tök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál ecet
- só, kevés cukor
- 1 csokor kapor
Elkészítés:
A tököt meghámozom, belsejéből a magot kikaparom és legyalulom. A vöröshagymát csíkokra vágom és kevés olajon, üvegesre párolom. A megpárolt hagymára teszem a gyalult tököt, párszor jól átforgatom, és fedő alatt, rövid ideig párolom.
Ahogy kezd összeesni, felöntöm kicsi tejjel, közben elkeverem a tejfölben a lisztet és behabarom a főzeléket. Hozzáadom az apróra vágott kaprot, kevés cukrot és az ecetet. Pár percig még rotyogtatom, kóstolás után, ha szükséges még ízesítem. Sült oldalast, fasírtot vagy pörköltöt adhatunk mellé, de hidegen fogyasztva is isteni.
Vélemény, hozzászólás?