Székelykáposzta recept

A székelykáposzta alapja egy jó szaftos és ízletes pörkölt. A hagyományos magyar konyha egyik gyöngyszeme, valójában a nevével ellentétben nem székely eredetű.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál csípős paprika krém
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 8 dkg rizs
  • 0,3 dl víz

Elkészítés:

A kockára vágott húsos szalonnát zsírjára sütjük. Tegyük hozzá a kis kockára aprított vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockázott sertéshúst és pirítsuk fehéredésig.

Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, szórjuk meg borssal, tegyük bele a szeletelt paprikát, paradicsomot, öntsük hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk félig puhára.

Közben a káposztát váltott vízben átmossuk, és a pörkölt alaphoz adagoljuk, őrölt köménnyel megszórjuk, bele tesszük a babérlevelet, fokhagymát, paprika krémet és alacsony lángon, fedő alatt nagyjából 45-50 percen keresztül pároljuk.

Ha káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst, és további 15-20 percet pároljuk.

Székelykáposzta
Friss kenyér és tejföl kíséretében tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!