
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 0,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 3 db tojás
- 5 dkg vaj
- kb. 8-10 dkg porcukor
- pici vaj a forma kikenéséhez
- 10 dkg mazsola /opcionális
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott rizst edénybe tesszük és egy csipetnyi sóval annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Takarék lángon félig puhára főzzük.
Ha a rizs a vizet beitta, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd apránként felengedjük a fél liter tejjel. Időnként megkevergetve puhára főzzük. (Mindig adjunk hozzá egy kevés tejet, ha a rizs az előző felöntést beitta.) Amikor már majdnem megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot és ezzel főzzük készre. Belekeverünk 10 dkg mazsolát, a reszelt citromhéjat és hagyjuk kihűlni.
Közben a három tojás sárgáját habosra keverjük 5 dkg cukorral és 5 dkg lágy vajjal, amit óvatosan a kihűlt rizshez adunk. A 3 tojás fehérjét 5 dkg porcukorral kemény habbá verünk és lazán a rizshez keverjük. Magas peremű tepsit vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, belesimítjuk a rizsmasszát és előmelegített, közép meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Forrón, kockákra szelve, porcukorral meghintve tálaljuk. Málna öntet, sárgabarackíz, csokoládé, karamell öntet illik hozzá.
Tipp:
A kész masszának könnyűnek, habszerűnek kell lennie. Alulról fölfelé kavargatva keverjük a rizshez a habot, hogy ne törjön meg. A cukrot azért adjuk később a rizshez, mert ha együtt főzzük, leragad, esetleg leég.
Vélemény, hozzászólás?